Els dies 7, 8 i 9 de juliol de 2015 ha tingut lloc la reunió n. 215 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), a Salardú (Vall d’Aran), del bisbat d’Urgell. La reunió ha estat presidida per Mons. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona, i hi han assistit tots els seus membres.

Els bisbes han rebut alguns delegats de música i de litúrgia de les diòcesis catalanes que els han lliurat el volum de la segona edició del Cantoral Litúrgic Bàsic, que ja va ser presentat oficialment a la catedral de Tarragona el passat 20 de juny, i que és un dels fruits del Concili Provincial Tarraconense. Es tracta d’una acurada edició que serà molt útil per a les assemblees litúrgiques de totes les nostres Esglésies.

Han dialogat també sobre com recollir els reptes formulats durant el IV Congrés Litúrgic de Montserrat, especialment com orientar el Poble de Déu en la litúrgia, així com també la missió evangelitzadora de l’Església que celebra els misteris de la fe, i la relació de la litúrgia i el servei a la caritat.

Per una altra part, els bisbes han reflexionat sobre l’ensenyament de la religió a l’escola, que consideren essencial per a una educació integral dels infants i els joves, i especialment sobre l’acompanyament dels professors de religió en la seva dedicació. En aquest sentit, els bisbes han tingut coneixement de les "Orientacions" que han preparat els delegats d’ensenyament i que ajudaran el professorat a aplicar i concretar el nou Currículum de l’assignatura de Religió i Moral Catòlica.

Els bisbes han reflexionat sobre l’Any de la Misericòrdia que el papa Francesc ha convocat, l’inici del qual es portarà a terme el proper dia 8 de desembre, solemnitat de la Immaculada Concepció, i que a les diòcesis d’arreu del món es visibilitzarà amb l’obertura de la Porta de la Misericòrdia de les catedrals i altres basíliques el diumenge 13 de desembre, III d’Advent. La butlla de convocatòria, Misericordiae Vultus (El rostre de la misericòrdia), ha estat publicada en català per editorial Claret a la Col·lecció Documents del Magisteri.

En properes reunions de la CET s’aniran concretant les accions que se suggereixin des del Pontifici Consell per a la Nova Evangelització, organisme vaticà encarregat de la promoció d’aquest Any Jubilar. Tots els cristians són convidats ja des d’ara a esdevenir instruments de misericòrdia, testimonis de misericòrdia i agents de misericòrdia, no solament amb paraules sinó amb gestos concrets.

Per una altra part, els bisbes han rebut informació de l’Encontre Europeu de Joves a Àvila que es portarà a terme el proper mes d’agost. Una bona representació de joves catalans hi participarà. Així mateix, alguns bisbes catalans els acompanyaran en la ruta a peu des de Segòvia a Àvila i altres impartiran diverses catequesis durant l’Encontre.

Els bisbes també han treballat la qüestió de la catequesi, especialment tot el que fa referència a la publicació en català del catecisme "Testimonis del Senyor" així com també dels materials complementaris que ha preparat el Secretariat Interdiocesà de Catequesi per tal que estiguin a disposició de les diòcesis que ho vulguin el proper curs.

Per la seva part,  Mons. Francesc Pardo ha informat i convidat els bisbes a la beatificació de les tres germanes màrtirs de l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona, que es portarà a terme a la Catedral de Girona el proper 5 de setembre. Totes tres van oferir testimoni de fidelitat a Jesucrist en ser assassinades per la seva condició de religioses en la persecució dels anys trenta del segle passat. Es tracta d’un acte d’especial significació per les comarques gironines, ja que són les primeres beatificacions que es faran en aquesta diòcesi.

També han rebut nova informació de la trobada que el grup de laics Laïcat XXI ha organitzat a Poblet per al proper mes d’octubre.

Els bisbes han acabat la reunió amb una visita a les Esglésies romàniques de Santa Maria i de Sant Climent de Taüll, on han estat rebuts pel vicari general d’Urgell, Mn. Josep Maria Mauri; l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada; i el rector de la parròquia, Mn. Jordi Vásquez.

A Sant Climent de Taüll han pogut contemplar el magnífic vídeo mapping que recrea els frescs originals dins l’absis major i el presbiteri de la nau central de l’església.