El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Activa participació de Lleida als actes de beatificació dels Màrtirs del Segle XX

Aquest diumenge, 13 d’octubre de 2013, tindrà lloc a Tarragona la cerimònia de beatificació de 522 màrtirs del segle XX a Espanya. La celebració serà presidida pel cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants i representant del Sant Pare. L’Eucaristia en què tindrà lloc la beatificació serà concelebrada per 8 cardenals, 97 arquebisbes i bisbes, entre els quals els de les diòcesis catalanes, i prop de 1.400 sacerdots, entre els quals els superiors dels ordes religiosos als quals pertanyen molts d’aquests màrtirs. A la cerimònia hi assistiran uns 4.000 familiars dels màrtirs, més de 2.700 religiosos i religioses, i de l’àmbit civil, representants de la casa reial, del govern espanyol i del govern de la Generalitat de Catalunya. S’espera també l’assistència de més de 25.000 fidels. L’escolania de Montserrat i el Cor dels Amics de la Catedral de Tarragona seran els encarregats de sostenir els cants. La celebració tindrà lloc al Complex Educatiu (antiga Universitat Laboral) de Tarragona, a les 12 hores.

La Diòcesi de Lleida ha instruït cinc causes pels 95 màrtirs vinculats al seu territori: la del bisbe Salvi Huix Miralpeix, la dels dos ‘curetas de Monzón’, la dels germans maristes (68), la dels pares mercedaris (19) i la dels carmelites descalços (5).

Per aquest motiu, 900 persones han confirmat la seva assistència aquest diumenge a Tarragona on es desplaçaran en autocars (onze, tres d’ells des de Montsó), que sortiran del Bisbat a les 8.15 hores del matí, i en cotxes particulars. Podeu sentir els darrers preparatius en una entrevista amb Mn. Joan Ramon Ezquerra, coordinador del Bisbat de Lleida en els actes de la beatificació.

La cerimònia serà retransmesa en directe a partir de les 12 del migdia per La 2, de RTVE, i pels webs de la Conferència Episcopal Española, de les Beatificacions de l'Any de la Fe i de l'Arquebisbat de Tarragona.

A Lleida, els actes començaran la vigília, amb una vetlla a la Catedral Nova, presidida pel bisbe Joan, el qual ha fet personalment una crida a assistir a aquesta pregària el dissabte, dia del Pilar, a les 19.30 hores, “per preparar-nos espiritualment a la cerimònia de beatificació dels màrtirs”.

Els màrtirs beatificats són de diferents regions espanyoles i de distinta condició eclesial: 3 bisbes (Salvi Huix, de Lleida; Manuel Borràs, auxiliar de Tarragona i Manuel Basulto, de Jaén), 82 preveres, 3 seminaristes, 15 sacerdots operaris diocesans, 412 religiosos i religioses i 7 laics. El seu procés de beatificació ha tingut lloc en 33 causes distintes. La causa més nombrosa és la de Tarragona, amb 147 màrtirs, encapçalada pel bisbe auxiliar Manuel Borrás; també per lloc de naixement, l’arxidiòcesi de Tarragona és la més nombrosa, amb 75 màrtirs. Per això, aquesta solemne beatificació tindrà lloc a Tarragona. En total, dels màrtirs beatificats, 184 són nascuts a les diòcesis amb seu a Catalunya.

En paraules de Mons. Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, amb aquesta beatificació, “l’Església només desitja exposar a la llum el testimoni d’homes i dones que moriren per causa de Crist. Als màrtirs no se’ls admira com a herois, sinó com a testimonis de la fe. No és la mort violenta el que fa que un sigui màrtir, sinó la causa d’aquesta mort, i l’Església, quan beatifica aquests servents de Déu, no ho fa per venjança, ni tan sols per a una reparació de la justícia humana, sinó per a afirmar que el bé és sempre superior al mal”. La beatificació és una ocasió de gràcia, de benedicció i de pau per a l’Església i per a tota la societat.

Aquesta solemne beatificació, coorganitzada per la Conferència Episcopal Espanyola i l’arxidiòcesi de Tarragona, amb el lema “Testimonis ferms i valents de la fe”, serà la més nombrosa de la història de l’Església i l’acte culminant de l’Any de la fe promulgat pel papa emèrit Benet XVI.