Els membres de les Comissions de Comunicació de les Conferències Episcopals d'Espanya i Portugal han mantingut la seva trobada anual en Guadix (Granada), els dies 8, 9 i 10 de juny, a la qual ha assistit el bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, per reflexionar i compartir la labor pastoral en l'àmbit de les comunicacions socials.

En aquesta ocasió el tema sobre el qual s'ha treballat ha estat El model de ràdio catòlica, amb la participació dels presidents de les ràdios generalistes catòliques d'Espanya i Portugal, Fernando Giménez Barriocanal, per part de COPE, i Joao Aguiar Campos, per part de Radi Renascença, i del Secretari General de la Conferència Episcopal Espanyola, José María Gil Tamayo.

En finalitzar aquests dies de treball i convivència els bisbes han arribat a una sèrie de conclusions.

En primer lloc es valora i reconeix "l'esforç, la professionalitat i el lliurament de les persones que amb la seva dedicació, malgrat les actuals dificultats, contribueixen al desenvolupament de les emissores de ràdio catòlica a Espanya i Portugal; especialment, les vinculades a les conferències episcopals, amb els seus diversos formats i productes, en les seves diferents plataformes. A Espanya, COPE, Cadena Cien, RockFM, Megastar i, a Portugal, Renascença, RFM, MegaHits, Rádio Sim".
Per una altra part, se subratlla "la importància de l'ideari de les ràdios catòliques, que ha de ser conegut, respectat i promogut. Aquesta identitat ha d'estar present en tota l'organització i programació, de manera transversal. Les persones que treballen en aquests projectes de comunicació tenen el dret i el deure a conèixer aquest ideari, donar-ho a conèixer i complir-ho. Els seus professionals han de fer visible la identitat catòlica i mostrar proximitat a l'audiència".

A més de la formació tècnica, una altra de les conclusions és la necessitat d'una major formació humana i cristiana dels professionals. "Per a això, les Comissions Episcopals de Mitjans de Comunicació manifestem la nostra disponibilitat, en col·laboració amb les ràdios catòliques i les Facultats de Comunicació vinculades a l'Església", apunten els bisbes en les seves conclusions.

Els prelats dictaminen que en aquestes ràdios, "els espais específicament religiosos han de tenir el mateix nivell d'exigència i professionalitat que els altres programes".

D'altra banda, "les ràdios vinculades a l'Església han de tenir present, en la seva gestió i administració, els principis de la Doctrina Social de l'Església".

L'experiència d'aquesta trobada ha permès als bisbes apropar-se al món de la comunicació des de la perspectiva de la ràdio, sent conscients del moment real que es viu en aquest sector. "En reconèixer l'esforç de les persones que treballen en aquest mitjà, tenim presents a tots els professionals que segueixen sofrint les conseqüències de la crisi econòmica i social en els nostres dies".

Els bisbes finalitzen el seu comunicat demanen al Senyor "que ajudi a tots els que serveixen a la difusió de la veritat, de l'autèntica llibertat i de la dignitat humana en els mitjans de comunicació".