El passat dissabte 5 de maig la Casa de l'Església-Acadèmia Mariana va acollir una xerrada de Mari Patxi Ayerra, en el marc de la Jornada de Pastoral de la Salut organitzada per la Delegació de Pastoral de la Salut del Bisbat de Lleida.

Mari Patxi Ayerra va tractar de donar eines per visitar als malalts "amb entranyes de misericòrdia". En aquest sentit va destacar la necessitat de presentar-se al malalt demanant permís i amb molta senzillesa i proximitat. També va aconsellar dirigir-se al malalt pel seu nom "perquè la paraula que millor sona a cau d'orella és el propi nom". Mari Patxi Ayerra va recordar que "nomenar és recrear a la persona, reconèixer-la, acollir-la en la seva totalitat".

Entre altres propostes, va recomanar no donar consells fàcils ni frases fetes, ni mostrar-se preocupant o arrogant. Per contra, cal "comunicar confiança i proximitat", va dir. Tampoc convé parlar massa d'un mateix ni de les seves malalties. 

A més a més, Ayerra va reiterar que "tots tenim unes necessitats espirituals". Entre aquestes necessitats va destacar estimar i ser estimats; ser vàlids i portar a terme una tasca; ser autònom per valer-se per si mateix i ser importants per algú.
Per acabar la ponent va reiterar que "ser visitador voluntari és un privilegi, ja que ens fa ser experts en l'ésser humà, ser empàtics". Mari Patxi Ayerra va destacar que "les persones són un regal que Déu ens envia. Vénen embolicades, algunes en forma molt bonica i altres d'una manera menys atractiva".

Per això, segons Ayerra, "és important el somriure perquè és l'enllumenat de la cara i la calefacció del cor".Després de la conferència es va celebrar una Eucaristia a la parròquia de Santa Maria de Gardeny i posteriorment un refrigeri a la Casa de l'Església-Acadèmia Mariana.