El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

El certamen Marià arriba a la seva 150 edició

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida va acollir el passat divendres 7 d'abril la presentació del Certamen Marià que cada any organitza l'Acadèmia Mariana amb motiu de la festa de la Verge Blanca de l'Acadèmia, patrona de la ciutat de Lleida, tot honorant una imatge diferent que cada any és convidada.

En la presentació es va anunciar que la imatge convidada enguany és la Mare de Déu de Fàtima del Santuari Diocesà de Tàrrega, amb motiu de complir-se el centenari de les aparicions de la Verge a Cova d'Iria en Portugal.

Es dóna la circumstància de què el certamen arriba enguany a la 150a edició, havent-se realitzat cada any d'ençà que es va fundar l'Acadèmia Mariana l'any 1862, tret dels compresos entre 1936-40 ambdós inclosos.

L'acte, al qual va assistir el Vicari General de Solsona i capellà del Santuari, va estar presidit pel Director de l'Acadèmia, Dr. Joan Viñas Salas, i van participar Anna M. Gaya, Cesca Agustí i Juan Luis Salinas que van parlar, respectivament, de l'Acadèmia Mariana, el seu origen i els seus fundadors i de la imatge de la Mare de Déu de l'Acadèmia.

També van explicar els certàmens que organitza amb una participació d'unes dues-centes obres anuals, revisant el seu origen, les imatges que s'han honorat, la seva evolució, el format de jocs florals que tenen, i les característiques del que es convoca en aquesta edició, el termini de presentació d'obres al qual s'exhauria el pròxim 27 de juliol. L'acte final del certamen en què es dóna a conèixer els autors guardonats es realitzarà el dia 1 d'octubre, vigília de la festa de la Verge Blanca.

A continuació es va comentar el format que tindrà en el que hi haurà un mantenidor, es llegirà l'acta del veredicte del jurat, es farà l'entrega dels guardons, i les autoritats saludaran els guardonats i els assistents. Tot seguit començarà una vetlla en la qual els premiats llegiran les seves obres, es farà una ofrena literària a Maria amb la participació de poetes reconeguts, fora de concurs naturalment, es projectarà el vídeo premiat i tindrà lloc el concert que enguany oferirà la coral Ramon Carnicè de Tàrrega.

Es va comentar la finalitat del certamen, la qual és la mateixa que la de l'Acadèmia, de la qual només és una activitat més, tot i que la més antiga, és a dir: la finalitat de l'Acadèmia és la d'honorar la Mare de Déu i aprofundir i estendre el coneixement de Maria, promovent la devoció vers ella mitjançant la cultura, la literatura i les belles arts.

Durant tota la presentació es va il·lustrar la història de la institució, de la imatge i dels certàmens amb fotografies que van mostrar la realitat d'aquesta joia espiritual, cultural i social que té la ciutat de Lleida.

Finalment es va agrair a les més o menys 150 persones que aporten allò que saben i el seu temps, i a les institucions i entitats que hi col·laboren (l'Ajuntament de Tàrrega, l'Ajuntament de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Lleida i l'IEI, el Bisbat de Solsona, el Bisbat de Lleida, CaixaBank, el Grup Romero Polo, la Llibreria Caselles, la Fundació Sorigué, el Centre Comercial Albert Soler, i la Casa de l'Església) el fet que facin realitat continuar honorant Maria d'aquesta forma tan peculiar al món, que es fa a Lleida.