Aitona va inaugurar el passat dilluns 9 de gener la Casa Natal de Santa Teresa Jornet, fundadora de la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats, coincidint amb la cloenda del 125è aniversari de la fundació de la Casa Asil d'Aitona.

Més de 250 persones van assistir a la Missa solemne presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella i concelebrada pel Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, juntament amb el Bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés i el Bisbe de Tortosa, Enric Benavent celebrada a la capella de la residència de les Germanetes.

Després de la cerimònia, un nombrós grup de religioses de les Germanetes, vingudes de tot l'Estat, i acompanyades pels bisbes i sacerdots concelebrants van portar en processó la imatge de Santa Teresa Jornet fins a la seva casa natal reconvertida ara en museu. La Casa Natal de Santa Teresa Jornet recrea la vida a l'època amb tot detall, amb eines antigues i diversos audiovisuals que expliquen la història de la fundadora de les Germanetes dels Ancians Desemparats nascuda a Aitona el 9 de gener de 1843. A més, també acollirà una relíquia i una carta inèdita i manuscrita de la santa datada a la ciutat de Lleida l'1 de juliol de 1876. El Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va beneir el nou espai museístic, que estarà obert al públic tots els diumenges.

Abans de la inauguració l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, a la seva homilia, havia destacat que "si no existís la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats l'hauríem d'inventar". Monsenyor Omella va fer un recorregut per la vida de Santa Teresa Jornet i va recordar com el Venerable Saturnino López Novoa li va encarregar la fundació de la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats. L'arquebisbe Omella ha lamentat que "als nostres dies només brilla la joventut i la bellesa". Per contra, Santa Teresa Jornet, segons Monsenyor Omella, "va recollir als ancians desemparats". "I ho va fer amb tres premisses l'amor a la Verge Maria, l'amor als pobres i la disposició davant de la voluntat de Déu", segons Monsenyor Omella.

L'arquebisbe va tancar la seva homilia dient que "dels sants, com Santa Teresa Jornet, hem d'aprendre la docilitat d'acceptar el repte del Senyor, la humilitat i la vida centrada en el Senyor'. "Espero que aquesta casa d'Aitona sigui un lloc d'amor als més pobres", va reiterar Monsenyor Omella.
Per la seva part, el Bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va agrair a les Germanetes la tasca que les Germanetes han fet al llarg dels anys. La Mare General de la Congregació, Sor Purificación de Santa Elena, va agrair la col·laboració de totes les persones i institucions que han fet possible la reconversió en museu de la casa natal de la santa. A la vegada, l'alcadessa d'Aitona, Rosa Pujol va destacar que "la casa natal de Santa Teresa Jornet és una peça més perquè la seva memòria perduri".