El diumenge, 7 de maig, el monestir de les Avellanes (la Noguera) ha acollit la festa dels 200 anys de naixement de l'institut marista. L'Aplec del Bicentenari Marista ha reunit prop de 500 persones de les comarques de Ponent, totes vinculades a la família marista.

S'hi han aplegat alumnes i antics alumnes, pares i mares, germans, educadors provinents d'indrets diferents com la desapareguda escola Marista de Guissona, amics i germans del monestir de les Avellanes,  del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida, les obres socials de la Mariola (Pas a Pas, Calidoscopi) i el Centre Obert de Balàfia i els moviments: Agrupament Escolta Garbí, AJMACOR, Coral Maristes o l'ONG SED.

Després de l'acollida i un bon esmorzar, la Coral Maristes Montserrat ha obert formalment la jornada. Els seus cants han donat pas a les diferents activitats del matí: gimcana familiar "el tresor de Marcel·lí"; un joc d'orientació i geocaching "el misteri dels 200"; visita guiada al monestir històric de la Noguera i la xerrada "200 anys i més, viu el somni" a càrrec del germà Pere Ferré, provincial de l'Hermitage, la província marista on pertany Catalunya.

Al migdia l'església del monestir s'ha omplert de gom a gom per celebrar una eucaristia plena de simbologia escaient per l'efemèride. De la celebració, presidida pel Ramon Prat (antic alumne de l'escola) i el jesuïta Toni Riera, en destaca la lectura del testament espiritual de Marcel·lí Champagnat, les pregàries en forma de "les petits virtuts" expressades pel fundador, la universalitat de la presència marista visualitzada a l'ofertori en la proclama del lema "per educar cal estimar" en diferents idiomes, o el reconeixement dels "maristes blaus" que avui realitzen la seva missió enmig del conflicte de Síria.

Una cercavila ha conduït els assistents a plantar l'olivera del bicentenari. Cadascú hi ha posat un grapat de terra, recordant que la història s'escriu entre tots, i barrejat amb la terra s'hi han afegit missatges de felicitació i desitjos pel futur. El dinar de germanor s'ha servit als jardins exteriors del monestir. I el grup Ubuntu ha animat la sobretaula amb les cançons vinculades a l'espiritualitat marista, majoritàriament del grup Kairoi. Amb Ubuntu s'han bufat les espelmes dels 200 i s'ha tancat l'acte amb l'hora dels adéus i l'himne del bicentenari "200 anys i més, viu el somni".

La jornada ha servit per recordar la trajectòria de la vida marista, persones i moments especials que han fet possible aquest camí bicentenari. Però sobretot, ha permès visualitzar la vitalitat dels maristes avui a les terres de Ponent. Per primer cop famílies, educadors i infants dels 4 centres educatius i de les diferents entitats de lleure, socials i esportives maristes de Lleida ens hem trobat per celebrar la nostra identitat. Això permet endevinar un futur prometedor, fidel al carisma iniciat aquell 2 de gener de 1817 al petit poble de la Valla.

La corda és el símbol que durant tot el curs hem anat treballant a les diferents obres maristes i també ha estat l'eix d'animació de l'Aplec. Una corda que ens recorda que som hereus de moltes passes fetes amb passió de servei pels infants i joves, especialment pels més desatesos, i que ens encoratja a seguir fent-ho per molts anys.