Les diòcesis de Cali i Lleida volen enfortir encara més les seves relacions, que van iniciar-se fa cinquanta anys amb la tasca missionera de sacerdots lleidatans i que ara es traduiria en l’intercanvi de laics i seminaristes, segons les negociacions a les que han mantingut el bisbe Joan Piris i l’arquebisbe Darío de Jesús Monsalve, de visita a la nostra diòcesi, camí del Vaticà, on assistirà a la canonització de la mare Laura Montoya, primera santa colombiana. L’arquebisbe, abans de partir cap a Roma, ens va concedir una entrevista que podeu seguir integra clicant aquí https://vimeo.com/65762589.

Monsenyor Monsalve ha volgut visitar Lleida per aprofundir en la ja estreta relació de cooperació existent entre ambdues diòcesis, que es va iniciar fa gairebé mig segle, i per saludar als dos sacerdots colombians, que estan desenvolupant feines pastorals en parròquies del Baix Segrià (Julio Enrique Galvis, corrector parroquial d’Alcarràs, i Jorge Emerson Ruiz, rector de La Granja d’Escarp, Seròs i Massalcoreig).

L’arquebisbe colombià també ha concelebrat amb monsenyor Piris la missa de la trobada anual de l’associació de la gent gran i jubilats Vida Creixent, que ha aplegat gairebé un miler de persones. A més a més de visitar La Seu Vella, el Palau Episcopal i el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, també ha tingut temps per saludar a la mare del mossèn Joan Miquel Martínez, un dels quatre sacerdots de la Diòcesi de Lleida que roman a Cali, on realitza la seva tasca pastoral des de fa una vintena d’anys.

Fruit de la visita de monsenyor Monsalve ha nascut la voluntat per part de les diòcesis de Cali i de Lleida de formalitzar un conveni per aprofundir encara més en la relació existents. ”A més a més de mantenir un equip de sacerdots que col·labori en les parròquies de Lleida, s’ha començat a reflexionar sobre un intercanvi de laics, que anessin a Cali a conèixer la realitat de l’Església d’aquell país, i de seminaristes colombians, que poguessin fer l’any apostolar a Lleida i de pas conèixer la realitat catalana”, ha explicat l’arquebisbe en una entrevista a la Delegació de Mitjans de Comunicació del Bisbat.

Actualment, a Cali hi ha quatre sacerdots lleidatans, alguns dels quals han decidit quedar-se definitivament, i a Lleida, hi ha dos, de colombians, que poden ser tres o cinc més en un futur, segons el propi monsenyor Monsalve, el qual recordava que l’empremta lleidatana al seu país té orígens més llunyans, quan Sant Pere Claver, nascut a Verdú (L’Urgell) va anar de missioner. Aquest jesuïta és molt estimat a Colòmbia, ja que és el patró dels drets humans d’aquell país per haver-se destacat com a defensor de les llibertats dels esclaus negres.

Monsenyor Monsalve també ha parlat de la realitat social del seu país, on considera que s’ha institucionalitzat la violència. “Certament estem patint una crueltat sense límits tant dels paramilitars com dels narcotraficants. Tota aquesta cultura de la il·legalitat, corrupció i violència és una herència massa pesada que s’arrossega del conflicte armat, que a la vegada ja la va heretar del conflicte polític partidista, i que ha cimentat en l’estructura social de la gent”. L’arquebisbe ha denunciat pràctiques de neteja social només per qüestió d’idees, perquè “d’una forma maniquea hi ha qui pensa que els altres són dolents i es creu amb el dret d’assassinar”.

Des que va arribar a l’arquebisbat, el pastor de la Diòcesi de Cali ha fet diferents crides per la pau: als negociadors entre el Govern i la guerrilla de les FARC, perquè dictessin una treva per poder celebrar sense violència la Setmana Santa, i als líders de les bandes ciutadanes, fent de mediador per reinserir-los a la societat. “Hem tingut contactes, però també hem de ser molt respectuosos amb l’advertiment del Govern colombià de no iniciar cap negociació ni prendre cap acord que no passi pel respecte a la Justícia”.

Monsenyor Monsalve ha denunciat, però, un sentiment egoista del Govern alhora de voler capitalitzar la pau, i veu en el silenci i la manca de transparència de les negociacions de L’Havana, un joc on s’amaguen interessos electoralistes. Per una altra banda, l’arquebisbe ha dit que l’Església colombiana també ha de definir clarament el camí que vol seguir en la construcció de la pau. De moment, valorava positivament la tasca que s’està fent des de la Vicaria de la Reconciliació en alguns barris de Cali on s’ha instal·lat la violència entre les bandes organitzades. “Anem establint comunicació en diferents fronts, no només amb els armats entre sí, sinó també amb les víctimes i el líders dels barris, per poder arribar algun dia al desarmament i la reinserció”, ha dit.

El bisbe de Lleida, monsenyor Joan Piris, que ha acompanyat a l’arquebisbe en l’entrevista, ha destacat la relació entre ambdós diòcesis i ha dit que aquesta també és una manera de comunió entre les esglésies de Cali i Lleida. “A ells els va resultar motiu de gratitud el testimoni dels nostres sacerdots que van anar a Colòmbia i ara nosaltres també ens beneficiem que ells vinguin a ajudar-nos i a integrar-se en la nostra llengua i cultura. Són dos diòcesis molt diferents, la seva més urbana, la nostra més rural, però jo ho valoro com una comunitat de bens providencial que a partir d’ara encara donarà més fruits”, ha dit el nostre pastor, el qual donava un toc personal al futur conveni que es vol establir. “No sé si beneficiarà més amb ells o a nosaltres, però això és el de menys, perquè tots dos treballem pel mateix amo”.

Abans de marxar cap a Roma, monsenyor Monsalve ens ha deixat un missatge, davant de la greu situació que passen moltes persones per la crisi econòmica. L’arquebisbe, coneixedor de la tasca que estan fent les entitats cristianes en el terreny social, ha dit que ”el camí de la solidaritat, el posar en pràctica una certa virtut de pobresa i austeritat, serà molt important en un futur. No tinc cap dubte que Espanya i Europa es refarà amb aquesta experiència de retrobament amb Jesús en els germans més pobres, la qual cosa permetrà que l’Església sigui identificada amb el que predica el papa Francesc. Una Església més pobra i més per als pobres”.

Jordi Pérez