El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Montserrat inaugura, amb pluja i boira, una escultura de Santa Teresa Jornet

La Pluja, que durant bona part del matí del diumenge 8 d'abril va caure a la muntanya de Montserrat, va fer traslladar a l’interior de la basílica del monestir el actes previstos per a la benedicció i inauguració d’un conjunt escultòric de bronze, de gairebé 400 quilos, dedicat a la lleidatana filla d’Aitona Santa Teresa Jornet,

fundadora de les Germanetes dels Ancians Desemparats, en commemoració del 175 aniversari del seu naixement.

A Montserrat havien pujat una trentena de germanetes procedents de diverses cases de Catalunya, Aragó i bona part de la comunitat d’Aitona, encapçalada per la seva superiora Montserrat Brescó, filla de Gimenells, que han estat de fet les promotores del monument i que no amagava la seva satisfacció: “Estem molt contentes, ja que per nosaltres és com un somni que s’ha fet realitat. Avui ja tenim la nostra mare fundadora present a Montserrat, al cor de Catalunya”.

Com no podia ser d’una altra manera, Aitona es feu també present en la inauguració de  l’escultura en honor a la seva filla. Els aitonencs arribaren a Montserrat en dos autocars i en nombrosos vehicles particulars, acompanyats per la seva alcaldessa Rosa Pujol i diversos regidors. També des de Lleida pujà un altre autocar, amb una bona representació de la feligresia de la parròquia de Santa Teresa Jornet del barri de Cappont i confrares de la confraria de la Mare de Déu de Montserrat, encapçalats pel seu president Josep Estruch i el consiliari Mn. Xavier Batiste.

A les 11 en punt i amb la basílica plena ds gom a gom, se celebrà la Missa conventual, cantada per l’Escolania. La previsió era que una vegada cantat el Virolai, s’anés fins al Camí de Sant Miquel on ha estat col·locada l’escultura per a beneir-la, però davant la insistència de la pluja, és va  decidir celebrar l’acte a l’aixopluc de la basílica. S’inicià aquest amb la intervenció de l’alcaldessa d’Aitona que posa de manifest la satisfacció dels aitonecs per tenir Santa Teresa Jornet: “...una aitonenca més, a Montserrat, amb una escultura que ha estat en bona part sufragada per molts fills d’Aitona , que han col·laborat amb goig en aquesta iniciativa que ens omple a tots d’orgull”.

La provincial de les germanetes Milagros Peláez, va parlar tot seguit en nom de tota la congregació: “Avui és un dia gran per a les germanetes d’arreu del món, que quedarà registrat en el llibre de la història de la congregació”.  La provincial va destacar la catalanitat de Teresa Jornet, referint-se a ella com: “La santa catalana més universal” i explicà que la seva obra està estesa avui a 4 continents, amb 205 cases que atenen milers d’ancians i recordà que 13 països la tenen com a Patrona de l’Ancianitat.

El P. Abat Josep M. Soler, abans de procedir a la pregaria de benedicció tot referint-se a la pluja, digué: “Avui Teresa Jornet, una dona que no volia figurar ens ha fet veure que l’important és la Mare de Déu i no ella”.  El P. Abat afermà tot seguit que l’església i el món necessiten avui testimonis i exemples de lliurament als altres com el de Teresa Jornet. L’acte va concloure amb la veneració d’una relíquia de la Santa, que les germanetes havien presentat en l’ofrena de la Missa i que ha quedat depositada al monestir, mentre la Coral Etosca d’Aitona interpretà l’himne de  la Santa.

Al sortir de la basílica, aprofitant que havia deixat de ploure, tot que era la boira la que aleshores envoltava la muntanya, gairebé tothom acompanyà  les germanetes pel camí de Sant Miquel, fins arribar davant el monument, proper al memorial que en el mateix camí hi ha dedicat al Beat P. Francesc Palau, aitonenc també i oncle de la Santa. L’escultura ens presenta Teresa Teresa Jornet atenent i acompanyat una anciana, damunt un pedestal de pedra i marbre on es pot llegir la següent inscripció: “Santa Teresa Jornet i Ibars, fundadora de la Congregació de Germanetes dels Anacians Desemparats i Patrona de l’Ancianitat”. Les germanetes depositaren un ram de flors als peus del monument a la Santa i cantaren l’himne en la seva lloança.

És passà tot seguit a les fotos i selfies de record en un dia que ja és històric per la Congregació de Germanetes, però també pel poble d’Aitona i per la nostra diòcesi de Lleida.  

Aquí podeu veure una galeria de fotografies de la jornada, 

Jordi Curcó.