Amb motiu del traspàs del prevere diocesà Sebastià Aldomà, que ha exercit el seu ministeri sacerdotal a Cali (Colòmbia) des de fa més de mig segle, hem recuperat en el seu honor i en el dels altres mossens que han fet el mateix camí un article del vicari de pastoral, Mn. Josep Anton Jové

, escrit al març de 2011, arran del viatge que va fer acompanyant al bisbe de Lleida, Mons. Joan Piris, a terres colombianes, per commemorar els 50 anys de cooperació de l’Església de Lleida amb la de Cali.

Us adjuntem l’article i l’il·lustrem amb altres fotografies del moment en el qual Mn. Aldomà i els sacerdots lleidatans Ramon Abella, Manel Coll i Joan Miquel Martínez són els protagonistes.

 

50 Anys de cooperació de l'Església de Lleida amb l'Església de Cali

Ressò d'un viatge a Cali  (19-31 març 2011)

 

La diòcesi de Cali invità el Bisbe de Lleida Joan Piris, a la celebració dels 50 anys de cooperació sacerdotal, de la diòcesi de Lleida amb Cali, per agrair-li l’ajuda que durant 50 anys l’església de Lleida ha prestat a l’església de Cali i donar gràcies a Déu conjuntament, per aquesta cooperació.

El Bisbe acceptà i anà acompanyat pel Vicari Episcopal de Pastoral, Josep Anton Jové. El viatge durà des del 19 al 31 del proppassat mes de març.

L’any 1950, el Papa Pius XII  havia insinuat als bisbes espanyols, donat l’afinitat de sang, de llengua i de fe que tenien i l’abundància de sacerdots que hi havia en Espanya en aquell moment, la possibilitat d’enviar sacerdots espanyols al continent hispano-americà. Com a resposta l’episcopat espanyol va crear l’OCSHA (Obra de Cooperación Sacerdotal Hispano Americana).

En aquella època els Seminaris espanyols vivien intensament l’esperit missioner. I, aquest esperit missioner que tenien els seminaristes de Lleida, fou el que impulsà a D. Aurelio del Pino Gómez, aleshores bisbe de Lleida, a enviar sacerdots a hispano-amèrica.

El 9 de març de 1961: els mossens Sebastià Aldomà, Ramon Abella i Manuel Coll, trepitjaren per 1ª vegada les terres de Cali (Colòmbia). Hi anaven enviats per la diòcesi de Lleida, en ple, com ho deia el bisbe Aurelio del Pino Gómez, en aquests termes: “No son tres. Es la diócesis de Lleida que, por ellos tres, para empezar, se asoma con inquietud apostólica, codo a codo, con otras diócesis de España, a las tierras hermanas de América. El clero de Lleida empieza a tomar parte en esta empresa católica y apostólica que la Iglesia señala y que, desde hace muchos años estaba esperando”.

En anys posteriors, altres sacerdots s’afegirien a aquesta missió apostòlica

  • El 3 de febrer de 1963: Ventura Pelegrí, Rufino Farràs i Antoni Jove.
  • El 24 d’agost de 1964: Amadeu Carrera i Joaquin Guiral.
  • El 21 de setembre de 1965: Sebastià Sala, Joan Boldú i Joan Salvadó.
  • El 8 de març de 1991: Joan Miquel Martinez.

En l’actualitat encara hi son presents els components del 1er. equip i Joan Miquel, de l’últim. Altres ja han mort o tornaren per motius personals o de salut.

Hem pogut comprovar “in situ” el gran afecte i admiració que, tota l’església de Cali: Arquebisbes, bisbes, sacerdots, religiosos i laics, han tingut i tenen als sacerdots lleidatans.

Hem pogut valorar personalment el treball abnegat, silenciós i continuat que ells han fet al llarg de tots els anys, en tots els camps de la pastoral i en totes les parròquies a ells encomandes.

Els moviments laicals, sobretot els cursets de cristiandat, foren impulsats per Mn Abella; la catequesi de 1ª comunió i confirmació fou guiada pels llibres escrits per Mn. Jové; els grups universitaris, acompanyats per Mn. Ventura; la pastoral educativa rebé sempre el suport i acompanyament de Mn. Abella i Mn. Joan Miquel; de la preocupació social en són testimoni la "guardería" de Siloé i la granja-escola de Miravalle (l’ànima de la qual n’és Mn. Sebastià Aldomà); les construccions i la pastoral rural intensa de Mn. Salvadó i Mn. Boldú; la pastoral vocacional i litúrgica, en la que treballà Mn. Coll i el tracte reposat i tranquil de Mn. Amadeu, pels carrers del barri de Siloè, etc. són motiu del record i agraïment de les parròquies on han estat. 

Mn. Aldomà, el seon per l’esquerraEls actes més importants han estat:

  • L’Eucaristia a la parròquia de Ntra. Sra. de Chiquinquirà, en el barri de Siloé (1er destí que tingué el primer equip, en l’arribar a Cali).
  • L’Eucaristia en la parròquia del Niño Dios de Belén (1er temple construït per ells) on es va descobrir una placa commemorativa.

 En ambdues celebracions els temples estaven plens de gom a gom, participant, cantant i agraint a Déu la presència dels primers sacerdots que van tenir ara fa 50 anys. El cant final a la Mare de Déu fou el “Virolai”. Impressionant i emotiu.

  • L’Eucaristia concelebrada pels 2 arquebisbes i el bisbe auxiliar de Cali, el bisbe de Lleida i els 5 sacerdots lleidatans juntament amb uns 50 sacerdots de Cali en la capella de la Merced, una de les més antigues, fou el moment culminant d’aquesta celebració. En la homilia el Sr. Arquebisbe va agrair públicament i amb emoció, en nom de tota l’església de Cali, la generositat que la diòcesi de Lleida ha tingut durant aquests 50 anys.
  • La benedicció d’unes noves instal·lacions construïdes a la granja-escola de Miravalle per activitats apostòliques.
  • El dinar-homenatge, que els dirigents cursillistes, ens obsequiaren agraint el servei dels sacerdots lleidatans i la cooperació rebuda per part de la diòcesi.
  • La pregària i visita al cementiri on reposen les despulles de Mn. Jové i Mn. Salvadó.

Impressionant l’impacte que han deixat tots els sacerdots lleidatans, tant en la gent senzilla com en el clergat d’aquelles terres Tots ells han estat testimonis de Jesús  i de la formació espiritual i missionera que varen rebre en el nostre Seminari.

Donem-n’hi gràcies a Déu.

Josep A. Jové

Teníu més fotos en aquest enllaç.