El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Missa en record al beat Salvi Huix, bisbe màrtir de Lleida

La festa del Beat Salvi Huix Miralpeix, bisbe màrtir de Lleida, es va celebrar el passat 5 de maig amb una Missa a la Catedral presidida pel Bisbe Salvador i concelebrada per una vintena de preveres.

Fou la quarta celebració després de la seva Beatificació el 13 d'octubre de 2013 a Tarragona. Encara que el seu martiri es va produir el 5 d'agost al cementiri de Lleida, la seva festa litúrgica es va establir el 5 de maig, dia en què va entrar solemnement a Lleida per fer-se càrrec de la Diòcesi.

Al presbiteri va lluir durant la celebració una imatge del beat així com un reliquiari que es va  venerar al final de la celebració.

Mons. Salvi Huix i Miralpeix va néixer el 22 de desembre de 1877 a casa Huix, masia casa pairal, pertanyent a la parròquia de Santa Margerida de Vellors, Bisbat de Vic i va estudiar al Seminari de la capital d’Osona.  L’any 1935 va ser nomenat bisbe de Lleida, anteriorment governada pel bisbe Manuel Irurita, en qualitat d’administrador apostòlic. El nou bisbe de Lleida hi va fer la seva entrada, el dia el 5 de maig de 1935 en la festivitat del diumenge del Bon Pastor.

Els esdeveniments polítics de l’inici de la guerra civil espanyola el van afectar profundament. L’operació salvament, preparada amb tanta atenció i providència, no va tenir èxit. Ell mateix se’n va fer responsable de que no en tingués. Es va lliurar voluntàriament i el van dur la presó de Lleida. De la presó en va sortir, amb un bon grup d’acompanyants, camí del cementiri de Lleida on va morir afusellat el 5 d’agost de 1936.