El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

"Cal cultivar la intel·ligència espiritual"

El doctor Joan Viñas va tancar el passat dijous 6 d'abril el cicle de conferències amb motiu del 25è aniversari de l'IREL amb la conferència 'Celebrar la presència de Déu" que va tindre lloc a l'Aula Magna de l'IEI.  

El doctor Viñas va obrir la seva intervenció amb una reflexió sobre el sentit de la vida i la felicitat. "El sentit de la vida és font de maduresa i d'equilibri, és el que ajuda a trobar la felicitat" va dir. "Acostumem a pensar que la felicitat arribarà quan no tinguem problemes però sols estimant serem feliços", va dir.

El conferenciant va destacar que a la nostra societat "tenim moltes ofertes per aconseguir la felicitat". "Però hi ha actituds tòxiques de les persones que dificulten la felicitat", va dir. A la vegada va lamentar que "manca molta ètica en els llocs de poder, on sembla que tot val". "La manera de viure superficial dóna satisfaccions mentre les coses van bé, si la teva felicitat ha de dependre de que les coses et surtin bé, de coses externes, vius intranquil", va dir. Viñas va destacar que "el consumisme i el capitalisme no porten a la felicitat". "El progrés material sol tampoc dóna la felicitat", va dir. En aquest sentit Joan Viñas va diferenciar entre "comoditat i qualitat de vida".

"Precisament, el Papa Francesc denuncia aquest model que és creador de molt sofriment", va dir. El doctor Viñas va senyalar que "viure així, no dóna la felicitat com es demostra amb l'augment dels suïcidis als últims anys.

"La societat líquida porta al consumisme", va cloure. En aquest sentit va destacar que el capitalisme "va inventar la ràpida data de caducitat de les coses", va dir. " I aquesta caducitat no afecta només als béns de consum sinó també als compromisos", va dir Viñas.

En aquest punt, Viñas va destacar que "la felicitat no és comprar i per això cal canviar de model, cal trobar un sentit a la vida". Per això, segons Viñas, els cristians "hem de donar raó de la nostra fe".

I per fer-ho "hauríem d'estudiar teologia". "Hem de posar al dia els nostres coneixements" davant del fet que "en alguns ambients acadèmics acostumen a menysprear la fe cristiana.

Viñas va alertar del risc de "construir-se una fe a mesura. Hi ha moltes ofertes al mercat". En aquest sentit Viñas va ressaltar que les persones tenim vàries intel·ligències". I entre elles va destacar "la intel·ligència espiritual" i va dir que "cal cultivar-la perquè si no, caiem en l'anèmia espiritual". "És necessari aquesta sensibilitat espiritual i no cal anar massa lluny per trobar místics", va dir.

El doctor Viñas va definir la celebració com "gaudir de la presència de Déu". I per gaudir d'aquesta experiència "hem de connectar amb el nostre interior" i "passejar-nos per dins d'un mateix", segons el conferenciant.

En aquest punt va citar versos del 'Càntic espiritual' de Sant Joan de la Creu.
I per acabar la conferència el doctor Viñas va destacar que "celebrar la presència de Déu, ens dóna força, perquè mai estem ni estarem sols".