L’Associació dels Amics dels Goigs de Barcelona i l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, han editat conjuntament els “Goigs en lloança a Sant Jaume” que substitueixen als editats l’any 2012 per l’Impremta de la Diputació de Lleida.

Impresos artesanalment pel mestre impressor Dionís Gutiérrez, recullen la popular lletra i melodia de “Sant Jaume ve de Galicia”, amb arranjament musical del desaparegut músic lleidatà Victor Mateu que es canta en la popular Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, el vespre del 24 de juliol a Lleida. A més a més, els nous goigs inclouen un text del vicepresident de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, en el qual s’explica la història i tradició a l’entorn de la llegenda dels Fanalets de Sant Jaume i la seva Romeria, amb 500 anys de tradició ininterrompuda.

L’edició ha estat coordinada per Nora Vela, estudiosa dels goigs i membre de la junta directiva dels Amics del Goigs de Barcelona, que va presentar-los a Lleida dies abans de la festivitat de Sant Jaume i va afirmar que dels més de 300 edicions de goigs que hi ha arreu de Catalunya i també al sud de França dedicats a Sant Jaume, els de Lleida són els més originals: “per simpàtics, bonics i alegres com ho és la Romeria dels Fanalets”. Nora Vela digué també que en la iconografia que representa a Sant Jaume sempre apareix a peu, en la tradicional imatge de pelegrí o muntat en un cavall blanc, menys en la iconografia lleidatana representat assegut, acompanyat d’un àngel i traient-se l’espina que segons la llegenda s’havia clavat en un peu. “Això es únic!”, va destacar.

S’han imprès 600 exemplars i ha estat editada artesanalment per la Impremta Castellar de Castellar del Vallès, especialitzada en edicions gogistes.