El passat 5 de juny, l'Aula Magna de l'IEI, va acollir un homenatge a Mn. Josep Martí Cristòfol, tiet, mossèn, doctor, culé, senzill, íntegre, coherent, il·luminador, honest, poeta, devot, amic, entranyable. I així tot un seguit de qualificatius que ens mostren la seva personalitat, única i irrepetible d'aquest sacerdot que ens va deixar fa uns mesos.

Tot i que no hagués volgut, en motiu de la publicació del número 37-38 del quadern de l’IREL i que duu per títol “Humanisme Cristià. Filosofia Poètica”, se li va retre un sentit homenatge. Quatre símbols de l’IREL (Ramon Prat, Josep Maria Forné, Salvador Escudé i Marta Trepat) li van dedicar unes paraules. Des dels seus respectius àmbits, van il·lustrar la bellesa del pensament de Mn. Josep Martí. 

A Mossèn Marti Cristòfol els alumnes l'esperaven amb il·lusió per la seva capacitat de fascinació i d’explicació de la realitat, sense oblidar tota la gran riquesa d’èpoques passades. Poeta que complementava la sensibilitat amb la profunditat, estava fascinat per la figura de Sta. Maria i Maria de Nazaret i que deixava entreveure la figura de Màrius Torres, tot compartint un saber integral complementari amb la sensualitat poètica.

         Els seus pensaments, des dels quatre àmbits, el podríem resumir amb el següent: “Que la dignitat humana sigui tractada amb més decència”. Amb aquesta jaculatòria quedaria resumida la seva manera de ser, de viure, de sentir: que la persona sigui el centre, com remarca el seu escrit al quadern amb la reflexió sobre Gaudium et Spes, del Concili Vaticà II. Per tant, que el compromís amb les persones que habiten el món sigui un dels eixos de la vida a través de l’home ple, adult, madur, sensible, humil, conseqüent, honest, confessant, coherent.

         L’acte va concloure amb unes sentidíssimes paraules de la neboda Gina Blanch que ompliren l’Aula Magna de furor, simpatia, amistat, alegria, proximitat amb el difunt homenatjat: Josep Martí. Sempre, ens deia la neboda Gina, el tiet pensava de tres en tres, com les persones de la Santíssima Trinitat. I d’aquesta manera va anar desglossant tres poetes, tres músics, tres pel·lícules. A aquest panegíric a Mossèn Martí Cristòfol va seguir una reflexió pausada i sentida del nostre Sr. Bisbe Salvador, que exposà la seva vida de prevere com una donació total al llarg de la seva existència. Tant a la parròquia de St. Pere, com a les anteriors que va estar: Torres de Segre i el seu estimat poble d’Almenar.

Així doncs, agrair al Cándido Sánchez haver recopilat els escrits de Mn. Martí que han permés editar el llibre “Quadern Irel” 37-38: Humanisme Cristià. Filosofia i Poètica.