El doctor en Teologia Francesc Torralba Roselló serà el mantenidor del certamen literari marià que enguany es celebrarà el pròxim 6 d’octubre en honor de la Mare de Déu del Castell de Tragó de Noguera. Francesc Torralba és doctor en Filosofia i en Teologia. Dirigeix la càtedra ETHOS de la Universitat Ramon Llull dedicada a l’ètica de las organitzacions. Ha escrit més de cinquanta llibres i part de la seva obra ha estat traduïda al francés, alemany i italià. Dóna cursos i conferències arreu del món i assessora a diferents organitzacions no lucratives. Entre les seves darreres publicacions, L’art de saber escoltar, El sentit de la vida i Sosegarse en un mundo sin sosiego.

Francesc Torralba va néixer a Barcelona el 15 de maig de l967. Va estudiar filosofia en la Universitat de Barcelona i teologia en la Facultat de Teologia de Catalunya.

Va acabar la llicenciatura en filosofia en 1990 i va rebre el Premi Extraordinari de Llicenciatura al millor expedient acadèmic. Posteriorment va ampliar estudis a la Universitat de Copenhaguen on va estudiar llengua danesa per fer la seva tesi sobre el pensador Søren Kierkegaard, que va defensar el 1992 i gràcies a la qual va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat a la millor tesi de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. També va realitzar la llicenciatura en Teologia (1993) sobre la cristologia de Kierkegaard i va defensar la tesi doctoral en teologia sobre el pensament antropològic del teòleg catòlic Hans Urs Von Balthasar (1997). 
 


Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut diferents premis d’assaig en llengua catalana i ha publicat més de setanta llibres de filosofia sobre temes molt variats. Publica en diverses revistes especialitzades i també és molt present en els mitjans de comunicació social a Catalunya i a l'Estat espanyol. Durant la seva vida acadèmica ha rebut diferents beques i ajuts del Ministeri d’Educació i d’Assumptes Exteriors per realitzar estudis i projectes d’investigació. 



En l’actualitat és Professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona i imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitat d’Espanya i de Sud Amèrica. Ensenya Història de la Filosofia contemporània i Antropologia filosòfica i alterna la seva activitat docent amb l’ofici d’escriure. Imparteix conferències per tot el país i participa en congressos de caràcter nacional, europeu i internacional. Forma part de diversos comitès d’ètica.

Actualment és director de la Càtedra Ethos d’ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull, http://ethos.url.edu/pages/Inici.html, Director del Ramon Llull Journal of applied Ethics i des del maig de 2011 President del Consell assessor per a la diversitat religiosa de la Generalitat de Catalunya. El desembre de 2011 va ser nomenat per Benet XVI consultor del Consell Pontifici de la Cultura de la Santa Seu. Des del juny de 2012 és membre de la junta directiva d'Aldeas Infantiles SOS España.

El seu pensament s’orienta cap a l’antropologia filosòfica i l’ètica. Emmarcat dins del personalisme contemporani, planteja en la seva obra una anàlisi de les qüestions centrals de l’existència humana (el sofriment, el silenci, la mort, Déu, el sentit, la llibertat) des d’una perspectiva filosòfica que tracta d’integrar la riquesa de l’herència judeocristiana i els corrents filosòfics moderns i contemporanis.
 


És vicepresident de la Societat Hispànica d’Amics de Søren Kierkegaard (SHAK) com a especialista que és d’aquest autor que ha traduït del danès al català, i coneix a fons el pensament de Friedrich Nietzsche. Els seus primers llibres estan dedicats al pensament del jove Nietzsche, Cercles infernals (1990) i L’eternitat de l’instant (1994). Està essencialment preocupat per articular una filosofia oberta al gran públic que pugui alternar profunditat i claredat a l’hora.