El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Relleu a l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes

En el decurs de l’Assemblea Extraordinària celebrada el 4 de maig en la capella del Peu del Romeu, seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, aquesta entitat ha ratificat la renovació de la seva junta directiva, que serà presidida per Jordi Curcó, el fins ara vicepresident i que relleva en aquesta responsabilitat a Àngel León, que ha estat quinze anys al front de l’entitat.

El nou president que ha agraït el treball del fins ara president, ha assenyalat com a objectius principals de l’Agrupació la necessitat de promoure una major presencia  de  l’entitat en l’església i en la societat lleidatana: “Els lleidatans ens han de conèixer molt més, han de saber qui som i que fem”. En aquest sentit destacà com a molt necessari pel futur de l’entitat, augmentar la seva base social.

Jordi Curcó s’ha referit també a la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume, que espera amb impaciència que la Generalitat la declari Festa Tradicional d’Interès Nacional i a la que cal realçar i alhora donar un major relleu a la devoció a l’apòstol i molt especialment entre tots aquells que es diuen Jaume. És amb aquest objectiu, que el 25 de juliol s’organitzarà al Peu del Romeu la “Iª Trobada de Jaumes”. També és pretén portar els tallers de Fanalets als barris, donant a conèixer la llegenda i la tradició a l’entorn de la suposada vinguda de l’apòstol a Lleida: “...i que la capella del Peu del Romeu sigui encara més del que ja ho és, la Casa dels Fanalets de Sant Jaume, al juliol i la Casa dels Pessebres per Nadal”.

La nova Junta te previst l’organització de cursets de pessebrisme, especialment dirigides al més joves, per tal de garantir la continuïtat i futur d’aquestes representacions plàstiques d’art popular dedicades a donar a conèixer el misteri de l’Encarnació. En aquest sentit Jordi Curcó esmenta el conjunt de diorames bíblics dels Mestres Pessebristes Emili Tordera i Martha Pérez, que acull la capella del Peu del Romeu: “Els catequistes, infants de catequesi i alumnes dels col·legis cristians, tenen en aquest espai una singular eina catequètica que cal aprofitar i que posem a la seva disposició”.

El nou president recorda que l’Agrupació va ser fundada l’any 1962 per tal de conservar i promoure dues tradicions religioses i populars com són els pessebres i els Fanalets de Sant Jaume: “Entre els fundadors figurava qui va ser l’inspirador i primer consiliari Mn. Jaume Bertran, un bon capellà i lleidatà de soca-rel, que portava els pessebres i els fanalets al cor”.