El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

La festa de la Mare de Déu del Blau a la Catedral de Lleida cada any més lluïda

Com ja és costum, la Catedral de Lleida va acollir la tarda del dia de La Candelera (2 de febrer), la festa de la Mare de Déu del Blau que tradicionalment se celebra en aquesta diada.

A les sis de la tarda i amb una bona concurrència de fidels, se celebrà l'Eucaristia que havia estat organitzada per l'Associació "Blaus Lleida" que aplega al seu voltant famílies on hi ha nenes o dones que porten el nom de Blau o Maria del Blau. L'Eucaristia, presidida per Mn. Jesús Tarragona canonge emèrit de la Catedral, s'inicià amb la benedicció de les Candeles, ritus propi d'aquest dia de la Candelera i fou solemnitzada pel Petit Cor de la Catedral de Lleida.

Al final de la celebració s'inicià l'ofrena de llum i flors de les Blaus, de totes les edats, que havien acudit a la celebració, 45 en total. La majoria d'elles de la ciutat de Lleida i altres de diversos indrets de les nostres comarques com l'Albagés, Montblanc i fins i tot una família amb arrels lleidatanes vinguda expressament des de Bilbao on resideixen, per poder assistir a la festa.

Una a una, les Blaus acompanyades pels seus pares o familiars, van anar passant davant de la imatge de pedra policromada de l'escultor Jordi Safont (1447) que presidí durant segles la Porta dels apòstols de la Seu Vella, per dipositar-hi als seus peus l'ofrena, tot aixecant la mirada al "blau" que la Verge llueix en el seu front, que li dóna el nom i és alhora l'origen d'una popular llegenda. Mentrestant, el Petit Cor de la Catedral anava cantant els Goigs en lloança de la Mare de Déu del Blau:

Puix de la Ciutat i l'horta

el nom de Mare us escau;

Sigueu-nos del Cel la Porta,

oh Clement "Verge del Blau".

Finalitzada l'ofrena es féu la tradicional foto de família de les Blaus a la vora de la Mare de Déu. Els actes van cloure la tarda del dissabte 3 de febrer a la mateixa Catedral amb el Concert "Del Blau i del Cel", que tingué un caire solidari pel Programa d'Acollida de Càritas Lleida.

El concert va anar a càrrec del Petit Cor de la Catedral de Lleida i la Jove orquestra de Ronda. Comptà, a més a més, amb la participació dels rapsodes de "Veus en Vers", que entre altres poesies van recitar la que porta com a títol "Traieu-me el blau....", de la poeta Rosa Fabregat, amb què va guanyar la Flor Natural del Certamen de l'Acadèmia Marina de Lleida l'any 1980.

El president de Blaus Lleida Josep Mª Pujol ha manifestat la seva satisfacció per la nombrosa participació de Blaus a la festa, que en pocs anys -la primera Trobada de Blaus tingué lloc el 5 de juny de 2010- ha arrelat amb força: "A la Catedral cada any la festa de la Mare de Déu del Blau és més lluïda i cada any som més famílies a BlausLleida, enguany s'han afegit cinc Blaus més".

Jordi Curcó