El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

Oberta al públic l’exposició dels Màrtirs del Segle XX a la Catedral

L’exposició dels Màrtirs del Segle XX de la Diòcesi de Lleida, que s’ha inaugurat a la Catedral Nova aquest divendres, 4 d’octubre, ha servit per donar el tret de sortida als actes que està previst fer amb motiu de la beatificació de les 95 persones que van preferir morir abans de renunciar a la seva fe. El bisbe Joan va presidir la inauguració de la mostra, a la qual van assistir les autoritats locals i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.

Aquesta exposició té un caràcter bàsicament informatiu, ja que apareixen les fotografies i les principals dades de tots ells, s’inicia amb una explicació dels cinc processos de beatificació instruïts a Lleida i finalitza amb els decrets de martiri –darrer acte jurídic abans de la beatificació–, signats en nom del Sant Pare pel prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants, el cardenal Angelo Amato.

Al mig de l’exposició i en honor del bisbe Huix Miralpeix, es poden contemplar diferents objectes litúrgics i personals del prelat afusellat el 5 d’agost de 1936 al cementiri de Lleida. Destaquen el bàcul, un calze, dos pal·lies, una cullereta del calze, una patena, un single i el bastó de comandament.

També s’ha exposat una carta, en la qual el bisbe Huix responia des de la presó a una altra d’unes monges que li demanaven la seva benedicció. Com el bisbe no disposava de cap paper per escriure, va respondre a les religioses utilitzant la mateixa carta que havia rebut. El document d’entrada a la presó, el breviari i la bíblia són altres objectes del bisbe Salvi Huix que hi ha exposats en la vitrina central de la sala.

Mons. Joan Piris, que van fer la presentació de l’acte d’inauguració, va aclarir que aquesta mostra no pretén fer publicitat, sinó que només té l’objectiu de reconèixer aquelles persones que van ser capaces de donar la vida per la seva fe. Després d’explicar la senzillesa i estil amb què s’havia fet el muntatge, el bisbe Joan va donar la paraula a Mn. Joan Ramon Ezquerra, coordinador de les cinc causes que s’han instruït des del Bisbat de Lleida. Aquest, què va parlar com a representant de la causa del bisbe Salvi Huix, va agrair el testimoni valent d’amor a Déu i de perdó que els màrtirs ens han deixat.

Mn. Antoni Agelet, en nom del Cabildo catedralici i de la cúria episcopal, va qualificar de “benedicció” poder acollir aquesta exposició. També van intervenir els representants de les altres causes que s’han instruït a la diòcesis. Mn Joaquin Lax i la senyora Flora Grífol van parlar dels “curetas de Monzón”, Josep Nadal i José Jordán; el germà Mariano Santamaría ho va fer en noms dels maristes, el pare Joaquín Millán, pels mercedaris, i els pares Jesús i David pels carmelites descalços.

El darrer en intervenir va ser Ximo Company, delegat de Patrimoni Artístic i Cultural del Bisbat de Lleida, el qual va agrair als voluntaris la col·laboració en l’organització de la mostra i al Bisbat la seva aposta per l’art, i sobretot per l’art modern, en obrir aquest espai expositiu a la mateixa Catedral.

Galeria imatges: