El bisbe Salvador va presidir el 28 i 29 de setembre la festa litúrgica del Beat Francesc Castelló i la commemoració del 80 aniversari del seu martiri a l’església de Sant Pere i al Cementiri de Lleida respectivament.

El dimecres 28 de setembre l’església de Sant Pere -que fou en vida la parròquia del Beat i on hi té un capella dedicada, així como una Exposició Memorial; va acollir l’Eucaristia de la seva festa organitzada per la Comissió Diocesana per la seva Canonització.

L’Eucaristia fou concelebrada entre altres vuit preveres, per Mn. Gerard Soler; vicepostulador de la Causa de Canonització del Beat, Mn. Joan R. Ezquerra, director del secretariat de la Causa dels Màrtirs de Lleida i Mn. Manel Mercadé, delegat de Pastoral de Joves.

En la seva homilia el bisbe Salvador es va referir a: “...l’emoció amb la que heu vingut a rememorar la mort del nostre Beat. Podem pensar que és una mirada al passat, però pels cristians la mirada al passat ha de ser sempre una mirada posada en la vida, en la mort i Resurrecció de Crist”. Va fer un especial esment a l’extraordinari testimoniatge del jove màrtir, assegurant que “...és més important el testimoni de vida que les paraules de vegades buides. El testimoni del nostre Beat ha de ser per tots nosaltres exemple i model, amb el segell de l’amor de Déu”. Després de l’homilia el bisbe Salvador va posar al Beat Francesc com a model d’actuació per tota la diòcesi de Lleida.

El moment de l’ofertori va ser senzill, però al mateix temps va estar ple de significat i simbolisme. Així el president de la Confraria de “la Somereta” de Pardinyes Francisco Seijó, on el beat Francesc es molt estimat i present, ofrenà a l’altar una samarreta amb la que els costalers van acompanyar el passat dissabte el pas de la Fugida a Egipte pels carrers del barri de Pardinyes, en el 60 aniversari de la seva fundació. El president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Àngel León, portà també fins l’altar la relíquia del Beat, qui també es des de fa dos anys copatró dels pessebristes lleidatans. Finalment una representant del alacantins que viuen a Lleida, ciutat en la qual el Beat va néixer l’any 1914, portà un ram de flors amb la dedicatòria: “Los de Alicante a su Beato”.

Abans de cloure la celebració, el vicepostulador de la Causa de Canonització Mn. Gerard Soler va anunciar que s’havien editat 10.000 estampes del Beat, 5.000 en anglès i 5.000 en italià, que es van distribuir entre els joves que van assistir a la XXXI Jornada Mundial de la Joventut presidida pel Papa Francesc el passat juliol a Polònia.

Tres nebodes del Beat van traslladar-se des de Saragossa, on resideixen, fins a Lleida per participar en aquesta eucaristia. Els goigs i la veneració de la relíquia van posar punt i final a l’acte.

Per un altre costat, el dijous 29, el bisbe Salvador també va presidir la missa a la Capella del Cementiri de Lleida per commemorar el 80 aniversari del martiri del Beat Castelló. Després es va fer una ofrena de flors i una pregària davant de la fosa comuna on reposen les despulles del Beat i d’altres màrtirs lleidatans.

El martiri d’aquest jove fidel a Crist

Enric Fola, l’encarregat d’una gasolinera que hi havia davant del Cementiri i que era prou conegut d’en Francesc Castelló, va ser testimoni en primera persona de tot el que succeiria aquella nit i així ho va testimoniar:

“En arribar a la porta del Cementiri, en Castelló i els altres quatre condemnats, els van obligar a baixar i els van fer posar un al costat de l’altre, amb en Francesc al mig d’ells. Aquest estava tranquil i serè, amb les mans juntes, una damunt de l’altra amb una posició tota natural, la que era característica en ell. Els seus ulls mostraren plena consciència d’aquell moment decisiu. Fixà la seva mirada amb una expressió d’amor i de perdó vers els qui formaven el piquet, i alçant la mà dreta els digué: “Per favor, un moment! Us perdono a tots, i fins l’eternitat”.  En donar l’ordre de foc, Francesc tenia els ulls alçats al cel. Els seus llavis es movien en una pregària. S’obrí el foc i després, d’un a un, se’ls donà el tret de gràcia”.

El martiri s’havia consumat, era cap a la mitja nit del dilluns, 29 de setembre de 1936. Francesc Castelló tenia 22 anys.

Els cossos d’en Francesc i dels altres quatre joves van ser tirats a una fosa comuna del mateix Cementiri on encara avui reposen, juntament amb les despulles d’altres màrtirs i les de 15 beats també màrtirs, encapçalats pel bisbe de Lleida Salvi Huix Miralpeix, beatificats tots ells el 13 d’octubre de l’any 2013 a Tarragona.

El papa Joan Pau II, en l’homilia de la Missa de beatificacions de l’11 de març de l’any 2001, moments abans de beatificar Francesc Castelló, digué: “Els nostre màrtirs son la prova més eloqüent de la veritat de la fe i ells són per nosaltres models de coherència amb la veritat de la fe professada i honor del vostre poble i de l’Església”.