Els passats dies 6 i 7 d'abril de 2017, en l'acollidor espai de la residencia de Sant Pere i Sant Bernat, a Palma de Mallorca, es va celebrar el Seminari d'intercanvi científic titulat: Els bisbes de Lleida d'origen mallorquí.

Aquest intercanvi cultural és el resultat de la col·laboració entre els Arxius Capitulars de Mallorca i de Lleida, amb l'objectiu d'explicar la relació entre ambdues diòcesis a través de la trajectòria dels mallorquins que foren bisbes de Lleida. Al seminari s'hi van inscriure una vintena de participants, entre historiadors i estudiants.

Les nou ponències que es van dur a terme es distribuïren en 4 sessions, tres de les quals van tenir lloc el dia 6 d'abril i la quarta el dia 7, cloent el seminari amb una visita a l'Arxiu Capitular de Mallorca, amb una mostra dels documents més rellevants que allí es custodien.

El seminari va començar amb una introducció centrada en l'aspecte arxivístic i documental, comptant amb dues ponents: Ana Carles, arxivera de l'Arxiu Capitular de Lleida i Joana M. Pastor, tècnica de l'Arxiu Capitular de Mallorca. A més de conèixer els fons dels respectius arxius, també fou un primer contacte amb la documentació episcopal.

L'Albert Cassanyes, coordinador del Seminari, i Josep Amengual, delegats del Missioners dels Sagrats Cors, s'encarregaren de les dues ponències de la segona sessió, dirigides als dos bisbes de Lleida mallorquins a l'antic règim, Antoni Cerdà i Miquel Thomàs de Taixequet.

En la tercera sessió, on es parlà del bisbe Josep Miralles, el professor Jaume Barrull de la Universitat de Lleida, se centrà en el període en què Josep Miralles va ser bisbe de Lleida. I Pere Fullana, director de l'Arxiu Capitular de Mallorca, dels anys que ho fou de la Seu mallorquina.

I per finalitzar el seminari, la quarta sessió tractà la formació dels eclesiàstics en diferents períodes: L'Edat Mitjana, il·lustrada pel Dr. Joan Busqueta, de la Universitat de Lleida, seguit de la ponència de l'Edat Moderna, a càrrec del Dr. Rafael Ramis, de la Universitat de les Illes Balears i per cloure, l'Edat contemporània per Mn. Rafel Mas, de la Universitat Pontifícia de Comillas.

El Capítol de la Catedral de Lleida no va poder assistir a aquest primer seminari per qüestions d'agenda. L'Arxiu Capitular de Lleida va estar representat per Ana Carles, arxivera, i el Capítol es va fer present mitjançant una missiva escrita pel Canonge Arxiver, Mn. Jacint Cotonat.

Els participants i assistents al seminari van quedar molt satisfets del treball i la iniciativa portada a terme. Tots ells expressaren el seu agraïment al Capítol i a l'Arxiu Capitular de Mallorca i a totes les persones que han fet possible aquest intercanvi científic.

A la vegada, el Capítol de Lleida, es complauria molt de poder tornar als mallorquins l'hospitalitat que han mostrat envers els lleidatans, i que aquesta primera trobada germini en nous projectes.