El filòsof Josep Maria Forné va impartir el passat 2 de març una conferència dintre del cicle amb motiu del 25è aniversari de l’IREL. Dos estudiants del col·legi Episcopal, de l’assignatura de Periodisme, ens han fet aquest resum de la xerrada. 

El passat 2 de març hem pogut gaudir d'una conferència a càrrec de Josep Maria Forné. Aquest filòsof i professor ha sabut exposar una reflexió filosòfica com a forma de celebració, amb un desenvolupament del discurs carregat de coneixements i de reflexions molt encertades i concienciadores. 

En primer lloc, ha aclarit el significat de la disciplina de la filosofia i la seva relació amb la celebració. Un punt molt important del seu discurs és la capacitat que hem de fomentar i perfeccionar per trobar un objecte de valor pel qual celebrar, ja que realment tenim raons bastant convincents per les que fer-ho, un cop trobat, hem de trobar el mètode de convertir-lo en un fet i aquest mètode, sense cap mena de dubte pot ser la filosofia.

Per celebrar un determinat fet hem de tenir en compte els aspectes més rellevants que el componen. En primer lloc un ritual, és a dir, una sèrie de pautes i criteris determinats que hem de seguir. En segon lloc, hem de tenir molt present la importància de la formalitat. I en últim lloc crear un context adequat i una bona comunicació entre l'oficiant i l'espectador. Un dels valors més significatius que ens ha pogut transmetre durant aquesta xerrada és que la celebració no sempre ha d'estar en el plaer, pot ser donada per la tristesa, la ràbia, l'amor, etc. Durant la xerrada s'han fet referència a diferents actituds de filòsofs respecte a la filosofia com a forma de celebració d'allò que cal celebrar.

Plató afirmava que la vida val la pena si la pensem, perquè celebrar filosòficament és pensar, és a dir, l'existència del ser, d'això que és, ens porta a pensar i a filosofar. També s'ha esmentat a Pascal, el qual va dir "L'única cosa que ens consola de les nostres misèries és el divertiment. I tanmateix, és la més gran de les nostres misèries." O a Aristòtil que donava suport a que l'home tenia com desig natural el saber.

Mitjançant la menció d'aquests grans filòsofs de la història ha justificat les seves afirmacions i en conseqüència el curs de la seva conferència. Per finalitzar, ha sigut una xerrada motivadora que ha fet pensar a tothom sobre què era celebrar, perquè ho fem i què és el que ens fa moure a fer-ho.

 

Paula Martínez Álvaro

Boyana Lachezarova Bagloeva