El 2 de gener del 1817 Marcel·lí Champagnat obria la porta de la primera comunitat marista en una caseta senzilla de la Valla, a França. El Fundador de l'Institut dels Germans Maristes era un jove sacerdot ple de valors i fe, conviccions pràctiques i esperit comunitari. En aquests dos-cents anys s'han obert moltes portes en clau marista arreu del món.

A la ciutat de Lleida els maristes, des del 1895, han deixat empremta en diferents àmbits educatius, socials, culturals, esportius i religiosos. Actualment té obertes tres importants obres socials, dues al barri de La Mariola, Centres Calidoscopi i Pas a pas, i un altre centre obert al barri de Balàfia. També el Col·legi Maristes Montserrat, els moviments juvenils de lleure representats per l'Agrupament Escolta Garbí i AJMACOR, el Club Esportiu Maristes, l'ONG SED i la Coral Maristes Montserrat són altres exemples de la complicitat educativa, cultural i social a Lleida. Al barri de La Mariola hi viu, des de fa més de 10 anys, la comunitat de germans maristes que acompanyen el funcionament de les obres socials i l'escola.

La família maristes de Lleida hem celebrat el 200 anys acompanyada dels mestres, educadores socials, ​antics alumnes, famílies, personal dels centres i totes les persones i entitats properes. Per tot plegat persones vinculades a la institució s'han trobat a la Seu Vella per fer un acte comú de celebració que alhora ha estat compartit mundialment seguint l'etiqueta #millionmarist. L'acte ha estat organitzat per una comissió de voluntaris i presentat pel germà marista Pere Castañé vinculat a l'obra social del Pas a pas al barri de la Mariola.

A les 8h, davant la Porta dels Fillols, els participants han realitzat un esmorzar conjunt. La Coral Maristes ha amenitzat l'acte amb cançons de trobada i dos voluntaris, els exalumnes Xavier Pérez i ​Núria Campi, han llegit un text ple de valors i que serà comú per totes les celebracions que hi haurà arreu del món. Aquest acte i altres que es desenvoluparan durant el 2017, com l'Aplec del Bicentenari el 7 de maig a​l Monestir de L​es Avellanes, estan acompanyats del lema "Un nou començament" per recordar els orígens humils i plens de valors de la institució i per impulsar amb vocació de servei les diverses obres educatives i socials.