El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

"Rebutgem la mort per la idea que tenim d'ella, hem de veure la mort com una alba"

Més d'un centenar de persones van assistir el passat 30 de novembre al cafè-tertúlia 'Parlem de la mort?' a càrrec d'Anji Carmelo, doctora en Metafísica i escriptora. La tertúlia, organitzada pel Moviment de Professionals Catòlics de Lleida i els Grups d'Acompanyament al Dol, va tindre lloc al Cafè del Teatre de l'Escorxador.

Anji Carmelo va començar la seva intervenció explicant que "si som capaços d'afrontar la mort, serem capaços d'afrontar qualsevol canvi". I en aquest sentit va destacar que encara "estem immersos en el tabú de la mort". Va preguntar als assistents "que faríem si sabéssim que la mort no existeix". La doctora va aclarir que "podem sobreviure al dolor per la mort d'un ésser estimat, quan ens adonem que no l'hem perdut, que el portem a dins. La seva absència física ens provoca dolor". En aquest sentit, Anna Maria Agustí, responsable dels Grups d'Acompanyament al Dol va afegir que "entrar al dolor ens pot sanar".

Tot seguit, la doctora Carmelo també va preguntar al públic si temien a la mort. "Tenim por del dolor que ens proporcionar l'absència física dels nostres éssers estimats", va afirmar Anji. Després va demanar als assistents que definissin la mort en una paraula. Ràbia, llibertat, impotència, temor, canvi, esperança, por i reencontre; van ser alguns dels mots emprats pels assistents.

La ponent va afegir que "la mort no pot comportar resignació sinó acceptació. Amb la resignació tanquem el nostre cor i amb l'acceptació obrir el cor".

Va destacar que "moltes vegades rebutgem la mort per la idea que tenim d'ella. La mort ens ensenya que la unió no es trenca. Un ésser estimat està amb nosaltres de manera no presencial però si més real i total". Angi Carmelo va destacar que "qui estima de veritat no pateix. L'amor és la unió amb nosaltres mateixos, amb el món sencer, i amb els que no hi són físicament".

"Hem de generar a les nostres vides, la capacitat de reconèixer tots els regals que la vida ens ha ofert". A més, va afegir que "podem canviar la nostra idea de la mort si canviem la nostra idea de la vida". Per això, Carmelo va proposar veure "la mort com una nova alba". "Morim cada segon de les nostres vides, si la mort és una alba. Cada segon de les nostres vides tenim la capacitat de créixer, de canviar un munt de coses", va dir.

Anji Carmelo va afegir que "si la mort no és solament pèrdua, la mort és la porta a veure nous mons". A més va definir la mort com "alliberament, en tots els sentits de la paraula". "Si aprenem a morir cada segon de les nostres vides, les nostres vides canviaríem i crearíem aquest gran espai per allò que està a punt de nèixer". I va cloure proposant "deixar anar tot allò que no ens està aportant".