Catalonia Sacra ens proposa en el butlletí del mes d’agost la possibilitat de conèixer una mica més el patrimoni de la nostra diòcesi, visitant els monuments vinculats a l’Església de quatre pobles de l’Arxiprestat del Baix Segre: Seròs, Aitona, Maials i Torrebesses. L’han anomenat R-5 i en ella s’inclouen el Monestir de Nostra Senyora dels Àngels d’Avinganya, l’Església de Sant Antolí Màrtir, l’Església de Sant Salvador de Torrebesses (o la Transfiguració del Senyor) i l’Església de l’Assumpció de la Mare de Déu de Maials.

Catalonia Sacra és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya. El seu propòsit és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església Catòlica, i ajudar a la seva visita. Aquest patrimoni, que representa una altíssima proporció de la riquesa patrimonial del territori, és el resultat de 2000 anys de vinculació entre el cristianisme, la cultura, la identitat i l’espiritualitat del país

La proposta de Catalonia Sacra per començar aquesta ruta de l’agost és seguir el curs del riu inicialment. En primer lloc trobem el poble d’Aitona amb l’església de Sant Antolí Màrtir. Una magnífica construcció del s. XVIII amb dues prominents torres a la façana i una portada que fan justícia a un temple d’elegants proporcions i dimensions que segueix la tipologia de les esglésies construïdes a la segona meitat del XVIII a les terres de Lleida. La portada exhibeix una de les façanes més ornamentades i treballades del Bisbat de Lleida.

En segon lloc trobem el poble de Seròs i a escassos dos quilòmetres al sud trobem el Monestir Trinitari d’Avinganya. Aquest va ser el primer d’aquesta orde en les terres hispàniques i la seva finalitat era la de redimir els captius de l’Islam. En els seus orígens que daten del s. XIII l’església del monestir era un senzill temple de planta única amb àbside pla. A partir del s. XIV el monestir passà a mans dels Montcada que el modificaran de forma notòria.

Una mica més allunyats del riu Segre trobem els pobles de Torrebesses i Maials. A Torrebesses trobarem una esglesieta romànica de nau única coberta amb volta de canó lleugerament apuntada datada del s. XII amb ampliacions dels s. XIV i XV.

Finalment, a Maials trobem una construcció del s. XVIII de tres naus amb un transsepte molt ampli. És una de les construccions més elegants i esvelts de la comarca. A la façana destaca el frontispici que recorda els jocs curvilinis del barroc italià.

En aquest mateix butlletí d’agost, Catalonia Sacra inclou altres rutes alternatives fora de la Diòcesi de Lleida, com la visita a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, el Monestir dels Àngels de Sant Feliu de Guixols, el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, el Monestir de Santa Maria de Lluçà i el Monestir de Sant Llorenç del Munt.

Peu de foto: Monestir d’Avinganya a Seròs