El director de Càritas diocesana de Lleida i president de la Fundació Jaume Rubió i Rubió, Ramon Baró, ha alertat del perill d’estar fonamentant les bases d’un nou esclavatge del segle XXI en el món laboral per sortir de la crisi.

Baró ha fet aquestes manifestacions en la presentació de la memòria 2014 de Troballes, l’empresa d’inserció laboral de la Fundació Jaume Rubió i Rubió per a persones en risc d’exclusió i aturats de llarga durada, que s’ha celebrat aquest dijous, 30 d’abril a la seu de Càritas.

Abans de fer el balanç i en el context de la proximitat del Primer de Maig, on tres entitats d’Església –la Pastoral Obrera, Justícia i Pau i la mateixa Fundació– han coordinat actes conjunts, Ramon Baró ha fet una sèrie de reflexions sobre la situació del món laboral, en la mateixa línia que Càritas Espanya havia realitzat la vigília durant la presentació de l’informe anual sobre ocupació.

Des del punt de vista de Càritas, les mesures correctores per sortir de la crisi faciliten l’augment de la precarietat i potencien les desigualtats en el món laboral, perquè tot volta entorn de conceptes com la capacitat de producció i la reducció de costos, deixant de banda una visió integrada de la productivitat. Baró reconeix que en moments puntuals poden ser necessàries certes mesures laborals, però generalitzar-les i institucionalitzar-les és injust, perquè “correm el risc de caure en un nou esclavatge del segle XXI”. I s’ha preguntat sobre “quin el món laboral estem deixant als nostres fills?".

Ramon Baró denuncia el poc interès per part de les empreses i de les administracions per millorar les capacitats laborals dels treballadors i fa una crida per la innovació, la millora de les capacitats dels treballadors, la responsabilitat corporativa de les empreses o la conciliació de la vida laboral i familiar. “Un treballador content amb el seu lloc de treball és alhora un treballador més productiu”, ha dit.

El director de la Fundació Jaume Rubió, Josep Fernández, va ser l’encarregat d’explicar el balanç de Troballes, anunciant l’apertura d’una nova botiga de roba amiga a la ciutat de Lleida aquest mes de maig; mentre que Albert Puchol, vicepresident de la Fundació va parlar del futur de la mateixa.

Aquest nou local de Troballes té 430 metres quadrats, al carrer Príncep de Viana, entre la Plaça del Treball i la Plaça Europa, i serà la tercera botiga oberta al públic del projecte Troballes a la capital del Segrià.

Càritas confia que l'activitat que es generarà en aquest nou establiment contribuirà a eixugar el dèficit del programa d'ocupació, que per primera vegada va tancar el 2014 amb poc més de 63.000 euros en negatiu.

Les causes d’aquest dèficit vénen motivades pel descens dels ingressos, per la caiguda d'entre un 8 i un 11% de la venda de roba de segona mà a les botigues de Troballes, i per l'increment de les despeses derivades del pagament de nòmines, ja que l'any passat es va registrar el rècord d'hores contractades en el programa d'inserció laboral de persones en risc d'exclusió, més de 16.700 per part de 22 persones (un 20% més que l'any anterior).

Tot i això, l'entitat no es desanima i confia que aquest 2015 pugui eixugar el dèficit.

El nou establiment de Troballes substituirà una altra botiga que es va tancar al novembre al carrer Ramon Llull i que només disposava de 90 metres quadrats. La de Príncep de Viana serà la més gran de Lleida i se sumarà a les que actualment hi ha al carrer del Bisbe i a l'avinguda Doctor Fleming.

Segons Baró, "pel nostre model de venda de roba de segona mà ens interessa molt botigues grans, ja que no hi ha diverses talles per triar sinó que ens calen moltes peces perquè la gent pugui trobar el que necessita".



A banda de la nova botiga, els responsables de Càritas també han avançat que enguany volen posar en marxa una tercera activitat per crear llocs de treball. No ha volgut concretar encara quina serà, però se sumarà a la que ja es desenvolupa amb roba de segona mà i serveis de neteja (Troballes Llar).


Troballes dóna feina a 25 persones, la gran majoria participants del programa d'inserció laboral de persones en risc d'exclusió social amb una estada màxima de tres anys.

Durant l'any passat es va contractar 12 dones i 10 homes, de 10 nacionalitats diferents. Es van vendre 92.822 peces de roba, valorades en 300.000 euros. D'altra banda, es van recollir 864.179 quilos de roba, un 11% més que el 2013.

El director Josep Fernández ha puntualitzat, però, que "la roba era de menys qualitat, per tant, vam tenir més dificultats per treure'n profit".

També es van recollir gairebé 11.000 quilos de joguines.



Altres programes de la Fundació són el d'acollida laboral, que va proporcionar assessorament personalitzat a 436 persones; el de treballs en benefici de la comunitat (conjuntament amb el Departament de Justícia), que va gestionar 6.385 hores de 58 persones; o el de lliurament de roba social per a famílies derivades dels serveis socials (13.000 peces valorades en 48.180 euros).