Uns 150 docents van assistir els dies 27 i 28 de gener a les IV jornades pedagògiques organitzades per l’escola Maristes Montserrat de Lleida amb l’objectiu de reflexionar sobre l’educació d’avui.

Les instal·lacions del centre van acollir aquesta trobada, que va començar el divendres amb una conferència impartida pel professor Jaume Funes que va afirmar que "l'escola sempre necessita una societat que pensi primer en els seus infants i adolescents, encara que actualment aquesta escola es distancia de les seves necessitats objectives". Funes també va discernir entre el binomi escola i societat basat en la seva experiència amb adolescents i joves, sobretot entre els que tenen necessitats socials.

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i el degà de la Facultat d'Educació, Piscologia i Treball Social de la UdL, Carles Alsinet, també van participar en la inauguració d’aquestes jornades. Cullerés va agrair que l'escola maristes se sumés a l'onada d'arreu del país que repensa l'educació, per tal que l'alumnat d'avui estigui ben preparat per demà. Per la seva part, Alsinet va valorar positivament que es dediquessin unes jornades per pensar una societat millor amb l'apassionant tasca de fer créixer persones. També va destacar que “encara queda molt per fer i desitjo que les jornades ajudin a trobar l'essencial”.

Dissabte va ser el torn d’una taula rodona amb l’objectiu que els participants aportessin propostes per l’impacte social des de l’escola. Així ho van fer Jaume Samarra (Centre de Recusos del Segrià), l'Àngel Domingo (delegat de SED Catalunya) el Cesc Jové (tècnic de l'educació de l'Ajuntament de Lleida), el Pere Castanyé (Obra Social Maristes), la Pepa Valls (doctora psicopedagogia) i l'Agustí Liñan (equip de gestions creatives de la UdL). Des de diferents perspectives, àmbits i estructures van defensar una educació que se centri en la persona i que respongui a les seves necessitats. Una educació que sigui transformadora, que permeti un infant feliç i una comunitat socialment justa i lliure. És possible una nova escola i, per això, només cal ser arriscat i, sobretot, fer-ho en xarxa. Hem de sumar, comptar amb tots els agents que eduquen i que són molts, a part de l'escola.

Seguidament els assistents van seguir el debat a taula, compartint un esmorzar participatiu, amb reptes i qüestions per anar repensant i les jornades van acabar amb sis tallers: El Museu de Lleida, un espai per a la creació de relats educatius a càrrec de Miquel Sabaté; Debat sobre l’accés dels infants a la tecnologia a càrrec de dos professors de la UdL; Gamificació en valors a càrrec d’Àngel Domingo; Projecte d'emprenedoria solidària, a càrrec de la directora de l’escola Maristes Igualada;  Espiant la publicitat. La filosofia necessària, impartit per Araceli Ochoa de Eribe i Microprojectes socials en llengua anglesa, a càrrec professores de l’escola Maristes Lleida.