El Facebook del Bisbat de LleidaEl Twitter del Bisbat de LleidaEl Google Plus del Bisbat de LleidaEl RSS del Bisbat de Lleida

"M'ha marcat viure al costat de molta gent que no creu"

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs va acollir el passat 13 de desembre la presentació del llibre 'Record de Déu' de Mossèn Ramon Prat.

En la presentació del llibre, l'editor Lluís Pagès va destacar que, com diu Antoni Puigverd, autor del pròleg, "no és un llibre per passar l'estona, és per meditar". "És un regal per al lector, fruit de la generositat de l'autor", va dir l'editor. Pagès va ressaltar que "en un món cada vegada més líquid necessitem donar veu a persones que el fan més sòlid". En la mateixa línia va destacar que l'obra "són espurnes de pensament cristià, en diàleg amb la modernitat i la laïcitat".

La presentació del llibre va anar a càrrec de Montse Esquerda, metgessa i pediatra, que va definir l'obra com el llibre més personal del Ramon. "És el llibre més proper a allò que hem rebut del Ramon". Esquerda va emprar una metàfora per definir el llibre. "Zygmunt Bauman deia que la persona abans de la modernitat era un raier, on la vida no era fàcil, però el corrent t'apropa al port. Ara la persona és un mariner, on si et deixes emportar, el corrent no et porta enlloc".

Seguint aquesta metàfora Esquerda va afirmar que "ara ens cal una brúixola que ens situï al món". I "la brúixola pels cristians es Jesús, perquè tenim la seguretat que està imantat a port, que és Déu". Segons Montse Esquerda aquest llibre "és una brúixola que estem convençuts de què ens portarà a port".

Per la seva part, Ramon Prat, va ressaltar que només pel pròleg d'Antoni Puigverd ja ha volgut la pena fer el llibre. "Aquesta obra és una crossa per seguir buscant", va dir. Mossèn Prat va explicar com a 15 anys "quan els meus amics deixaven d'anar a missa, jo em vaig enamorar del Crist". Però llavors "no em vaig separar dels meus amics".

En aquest sentit va destacar que "m'ha marcat viure al costat de molta gent que no creu". Prat va defensar "el ministeri de prevere, que és fantàstic, però el clericalisme, no". A la vegada va defensar una Església compromesa amb la societat. "Una Església que es creua de braços mentre una persona és mort de gana, no creu en Déu". L'autor va destaca que per ell "la teologia és buscar paraules que expliquin la vida". Per cloure la seva intervenció va dir que "aquest llibre és un acte d'amor, si ús serveis bé, i si no perdoneu".

La vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Rosa Pujol va destacar la personalitat "calidoscòpica" de Ramon Prat, al que ha qualificat de treballador "incansable". A l'acte que va omplir l'Aula Magna del IEI va assistir el Bisbe de Lleida, Salvador Giménez.