Tipus
Prop de vosaltres (Bisbe Salvador)
Producció
Data publicació: 
dv., 01/15/2016
Fitxer audio: 

SANT ANTONI ABAT I L’ECOLOGIA HUMANA           

És la primera vegada que celebrem aquesta festa de sant Antoni, tan popular entre nosaltres pel que es refereix a la preocupació i cura de la creació amb la consegüent benedicció dels animals, després de la publicació de l’encíclica del papa Francesc ‘Laudato Si’ en la qual ens demana als cristians una exquisida atenció a la naturalesa com a casa de tots. Les paraules del papa volen arribar a les oïdes dels homes de bona voluntat obstinats a respectar les lleis que el Creador ha disposat per a l'adequada conservació i posterior lliurament a les futures generacions de tot el que ens envolta. A més agraeix a tantes persones i organitzacions que arreu han sensibilitzat a la nostra societat sobre aquest tema cabdal.

És una festa apropiada pel que significa fomentar l'estima del cristià cap a totes les espècies animals i el respecte als recursos materials que ens serveixen als éssers humans d'utilitat i progrés. Afegeix un matís fonamental: que el desenvolupament integral arribi a tots els pobles de la terra i sigui beneficiós per als qui l'habitaran després de nosaltres. La benedicció dels animals no ha de quedar reduïda a una simpàtica acció infantil sinó que ha d'acceptar-se com un sincer compromís de respectar i dignificar tota l'obra creada. És cert que això comença en primer lloc per l'espècie humana. Podem caure en el parany de la destrucció i anihilament del que ens envolta incloent la mort de les persones. I això és terrible i camina contra direcció als designis de Déu que ens adverteix dels nefasts resultats de l'acció destructora que pot produir el nostre egoisme. Ens convida a reflexionar sobre el be comú.

Casualment celebrem aquest any la festa de sant Antoni Abat coincidint amb la JORNADA DE LES MIGRACIONS que ens proposa l'Església. És un assumpte molt greu el que pateixen en aquests moments molta gent que es mou d'una regió a una altra intentant salvar la seva vida o buscant unes condicions més dignes per a la seva família. Aquesta situació no pot provocar en nosaltres un rebuig cap a les persones ni un pretès aïllament de les societats més desenvolupades aixecant murs de separació o aprofundint les diferències. Tots som germans i fills d'un mateix Déu i com a tals hem d'actuar. El papa Francesc ens alerta d'aquesta dramàtica situació en un missatge que ha escrit en ocasió d’aquesta Jornada que ha servit de base per a una carta dirigida per la Comissió Episcopal de Migracions a totes les diòcesis i parròquies del nostre país. En síntesi agraeix les mostres de solidaritat expressades per les comunitats cristianes cap als emigrants i refugiats i ens recorda els principis bàsics de l'acolliment i de la trobada fraterna de persones, pobles i cultures.

Tots dos temes estan molt relacionats i ens obliguen a una sincera reflexió sobre les condicions en les quals vivim en aquesta casa comuna, com compartim amb tots els seus habitants, d'una forma equilibrada, generosa i solidària, els recursos que el Creador ha posat a la disposició de tots els pobles i com deixarem aquest habitatge a les futures generacions. L’encíclica del papa, « Lloat sigueu », és molt rica en matisos i en consells per a un aprofitament comú dels beneficis naturals, distingint els nivells en el seu tractament, posant sempre al centre a l'ésser humà, la importància del qual respecte a tota la resta no té comparació.

Demano a Déu, per intercessió de sant Antoni que va saber viure amb extrema austeritat en el desert, que va saber compartir els seus béns amb els més necessitats i que es va recrear en l'amor als animals i a les coses, que ens concedeixi a la nostra generació una gran preocupació per la naturalesa i una constant defensa per la vida de totes les persones.

                                  +Salvador Giménez. Bisbe de Lleida