Diversos
Lloc de naixement: 
Castellnou d'Oluges (Lleida)
Anys naixement-defunció: 
1929 a 2015
Martir / Beat / Sant
Data de la mort: 
05/01/2015

Avui, vigília de l’Epifania, 5 de gener de 2015, a Cali (Colòmbia), ha mort el prevere diocesà Mn. Sebastià Aldomà Bonjoch.

Nascut a Castellnou d’Oluges, a la Segarra lleidatana, el 24 d’abril de 1929, fill de Francesc i de Dolors, rebé el Baptisme dos dies després a la parròquia del seu poble, i el 18 de setembre de 1933, la Confirmació.

Ingressà al Seminari de Lleida, als catorze anys (1943) i seguí els estudis eclesiàstics fins a la seva ordenació sacerdotal el 29 de juny de 1955.

Ecònom de Viu de Llevata i Encarregat de les parròquies de Manyanet i Sentís, des de la seva ordenació fins a primer de gener de 1958, passà després com a Capellà de Xerallo, i Encarregat d’aquelles parròquies i a més a més de la de “Les Esglésies”. Desenvolupà aquest càrrec fins al 9 de juliol de 1959, data en la que fou designat Ecònom de la Parròquia de Puigverd de Lleida.

Però la seva il·lusió era servir prop de les terres de missió, i amb aquesta finalitat seguí un curs d’especialització a l’Obra de Cooperació Sacerdotal Hispano-Americana (OCSHA), que ja va ser el punt d’entrada al que ha estat la seva tasca durant la resta de la seva vida. La seva disponibilitat i entrega als altres va ser sempre una característica del seu tarannà.

Serví els més pobres, la perifèria, els més abandonats, i això lluny de casa seva, dedicat en cos i ànima a la tasca missional a la Diòcesi de Cali, a Colòmbia. Allí des de l’any 1961, per més de cinquanta-tres anys, va posar en marxa, junt amb altres iniciatives, a la zona de “Siloé” un barri popular de la ciutat de Cali, una “Llar Infantil”, i una “Granja-Escola”, dedicades ambdues a les etapes més importants de l’educació, com són la infància i la joventut, en la qual hi treballen molts veïns d’aquella zona, i que amb els productes obtinguts, fruites, verdures i ramats, especialment oví, i derivats lactis, obtenen un cert rendiment per mantenir una veritable empresa.

A més a més, durant més de trenta anys, ha estat encarregat del cementiri “Jardins de l’Aurora”, en el mateix barri de Siloé, i del qual havia estat nomenat com a “Capellà”, on va poder exercitar una tasca d’acompanyament i consol prop de les famílies afectades pel traspàs dels seus estimats, un aspecte espiritual d’una missió difícil i remarcable.

En resum, la seva tasca d’extensió del “Regne del Cel”, ha estat exemplar tant des del punt de vista humà com des del punt de vista religiós.

Les seves despulles seran inhumades a Cali, demà, dia 6 de gener, a les 3 de la tarda, hora local (9 del vespre a Catalunya) i s’oficiarà l’Eucaristia del seu comiat a la parròquia “Niño Dios de Belén”, on ell havia desenvolupat part de la seva tasca pastoral.

Ja descansa en el Senyor, el qui ha estat un veritable servent de Déu.