Tipus
Prop de vosaltres (Bisbe Salvador)
Autoria
Producció
Data publicació: 
ds., 02/20/2016
Fitxer audio: 

Les Obres de Misericòrdia (1)

Tots hem escoltat en alguna ocasió que el papa Francesc ha proposat un Any de la Misericòrdia. Ho sabem sobretot els cristians, els que ens hem d'esforçar amb honestedat i major exigència a viure-ho amb alegria. També a comunicar-ho a tots els que ens acompanyen en aquest camí de la vida.

És una proposta que ha gaudit de gran simpatia per amplis sectors de la població. Va començar en la passada festa de la Immaculada Concepció i acabarà per la propera festa de Crist Rei. La mateixa paraula, misericòrdia, evoca unes realitats que conformen el fonament de les actituds de l'ésser humà: l'amor, el perdó, la compassió i la tendresa. Són conceptes que eixamplen el nostre interior i ens permeten veure el món amb mirada positiva i contemplar els altres amb un cor proper i servicial. Paraules que s'acompanyen amb gestos perquè puguin resultar visibles els nostres pensaments i desitjos; complim en aquest cas, l'exigència evangèlica que desenvolupa en caritat la fe en el Senyor.

Hem parlat diverses vegades d'aquest especial any jubilar. Tornem una altra vegada sobre el mateix amb la pretensió de centrar el nostre comentari en les anomenades obres de misericòrdia. Poden ser un fruit magnífic produït per la sembra i el cultiu en aquestes setmanes que ens obliguen a reflexionar i a actuar. Són una espècie de descripcions d'un aspecte essencial de les relacions humanes que es converteixen en un imperatiu nascut del mateix evangeli quan el Senyor repetia a cada un, al final de la seva vida, que l'actuació cap als altres té les mateixes característiques i s'identifica amb el que hem fet amb Ell mateix. L'Església ha fixat al llarg dels anys unes formulacions que concreten les actituds bàsiques en relació amb els altres.

Són catorze les obres de misericòrdia. Set corporals i set espirituals. Són fàcils de retenir i molts de nosaltres les hem après en la catequesi i les hem vist realitzades en el comportament diari de gran quantitat de cristians. Bé podríem anomenar al conjunt d'aquestes obres un bon resum de la Doctrina Social de l'Església del que us parlava fa una setmana. És un resum que entén qualsevol persona, s'ha popularitzat la seva formulació i és molt pràctic a l'hora de la seva aplicació.

M'ha semblat oportú utilitzar aquest espai per recordar les esmentades obres i comentar breument i senzillesa el seu contingut. Cada setmana exposarem la reflexió sobre una obra corporal i una altra d'espiritual. El resultat ens ocuparà set setmanes que intercalarem amb altres temes exigits per la mateixa evolució temporal de l'Església. No podem prescindir d'un comentari sobre la Pasqua, sobre la inscripció a la classe de religió, sobre la recepció dels sagraments de la iniciació cristiana, sobre alguna festa popular o sobre la jornada dels mitjans de comunicació. L'espai és curt i es presta a una reflexió excessivament elemental. Demano la vostra comprensió. Però és suficient aquest petit recordatori si serveix i és útil per examinar l'actuació individual i comunitària. Qui vulgui ampliar els seus coneixements sobre aquest tema pot recórrer a diverses publicacions que s'han posat a la venda en aquestes últimes setmanes.

En poques línies aplicarem el mateix esquema per a les diferents obres de misericòrdia: una breu descripció del que ens vol dir, unes referències bíbliques perquè puguem acudir a la seva lectura, una enumeració de persones i entitats de la nostra diòcesi que ja actuen en l'obra referida i acabarem amb una crida o invitació a la col·laboració personal.

Espero que sigueu comprensius per la senzillesa de l'exposició i exigents en l'aplicació que cadascú fa en benefici dels altres.

+Salvador Giménez

Bisbe de Lleida