Tipus
Prop de vosaltres (Bisbe Salvador)
Producció
Data publicació: 
dg., 01/03/2016
Fitxer audio: 

Dia de Reis

La festa representa un tercer aspecte del cicle nadalenc. L'alegria, en la celebració del Naixement de Jesús; la confiança, en la imatge de la Sagrada Família; i ara, l'adoració del Nen per part d'uns estrangers que li ofereixen regals.

Els tres moments els hem carregat d'adherències culturals perquè han representat el millor de la nostra societat. Al llarg de la història del món, els creients hem volgut accentuar que la vida, la família i la fraternitat universal són components bàsics de la humanitat, regals de Déu. Si l'ésser humà és capaç, com diuen molts escriptors i comprovem al nostre voltant, de fer realitat tant els sentiments més sublims com els més abjectes, bo serà que fomentem els primers i renunciem als segons. Estem tocats per Déu a fer el bé, respectar la vida i valorar positivament persones i coses. Aprofitem aquesta circumstància per insistir en millorar el nostre món, en gaudir de les bondats dels nostres semblants i en compartir l'alegria dels qui reben regals per aquestes dates. Pensem sobretot en els nens. No considerem de massa infantilisme aquests sentiments, ni desitgem esborrar de la nostra memòria la tendresa de la família o el record de la nostra pròpia infància. Voldríem guardar de manera permanent la felicitat de la vivència d'aquests dies. I això és perfectament legítim, perquè ens obliga a deixar a part l'egoisme ia participar de l'alegria aliena. Ens entristeix comprovar l'intent d'alguns per eliminar de l'horitzó tot allò que permet expressar i fer realitat els aspectes més sublims que l’ésser humà porta en el seu interior i que, en aquestes festes, experimentem de forma entranyable. Hem associat la festa de l'Epifania, de la manifestació de Jesucrist als qui no pertanyien al seu poble, amb l'adoració i l'ofrena de dons que li fan uns estrangers que, guiats per un estel, es presenten davant el pessebre. I vivim com una tradició molt arrelada l'intercanvi de regals entre familiars i amics. Ens fa feliços, sobretot, l'alegria dels nens quan obren caixes i paquets, experimentant l'amor que els envolta. Per a ells hem organitzat cavalcades i hem muntat grans espectacles. Convé que els eduquem també en la solidaritat i en la preocupació pels més dèbils. No esgotem la nostra imaginació en els muntatges externs i sorollosos. Cuidem i treballem la sensibilitat dels més petits per l'acollida als necessitats, pel respecte a tota la creació, per la promoció de la dignitat de totes les persones, en la llibertat, en la justícia i en la pau.

Els cristians volem oferir al món el sentit d'aquesta festa. El regal suposa sempre sorpresa, admiració i gratuïtat. El nostre regal perfecte ja l’hem rebut en la persona de Jesús, qui sembla tornar-nos el que els Reis Mags li acaben d'oferir. Cap a la seva figura, i en favor de tota la humanitat, es dirigeixen totes les nostres mirades i les nostres aspiracions, perquè acceptem el repte que ens llença: convertir-nos nosaltres mateixos en regals per als altres, suscitant tendresa i misericòrdia en els cors de tots. No busquem alimentar el consum innecessari d'objectes. Més aviat desitgem que els nostres somriures, el nostre temps i les nostres coses siguin regalades i compartides. Només així aconseguirem un goig permanent, en experimentar que l'exclusió, la indiferència i el rancor no hi caben en la mentalitat dels seguidors de Jesucrist. Aprofitem aquestes festes per ampliar el radi d'acció de la solidaritat i de la felicitat.

+ Salvador Giménez Valls, bisbe de Lleida